Και τα 15χρονα; Και οι μετανάστες; Και οι τουρίστες;

Και τα 15χρονα; Και οι μετανάστες; Και οι τουρίστες;

Στην αρχή όταν το διάβασα νόμιζα πως κάποιοι έκαναν την «πλάκα» τους με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά όμως διαπίστωσα πως δεν επρόκειτο περί «πλάκας», αλλά για πραγματικό κείμενο-οδηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ψηφίσουν και 15χρονα. Θα μπορούσαν να ρίξουν το όριο ηλικίας στα 12 χρόνια. Γιατί να μην ψηφίσουν και τα 12χρονα; Από τη στιγμή που το κομματικό εκλογικό δικαίωμα δε συμπίπτει με το εθνικό εκλογικό δικαίωμα, θα μπορούσαν κάλλιστα, για λόγους συμμετοχής, να απευθυνθούν και στα 12χρονα.

Όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται στα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσει ο ψηφοφόρος για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Διαβάζω : «αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση.» Θα μπορούσαν να βάλουν «ή ταυτότητα μέλους ποδοσφαιρικών θυρών», για να δέσει το γλυκό καλύτερα.

Έχω γράψει πως η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος. Στην προκειμένη περίπτωση θα οδηγήσει στη γελοιοποίηση τον ίδιο τον Α. Τσίπρα και τους εμπνευστές αυτής της κωμωδίας.

Δηλαδή τι πιστεύουν; Πώς στην εποχή των κινητών τηλεφώνων και του twitter θα οργανώσουν εκλογές-παρωδία για να «στείλουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση»;

Από πόσους ψηφοφόρους και πάνω θα πάει ο λογαριασμός στην κυβέρνηση και από πόσους και κάτω θα κληθεί να τον πληρώσει ο Α. Τσίπρας;

Από τη στιγμή που βλακωδώς προσπαθούν να δώσουν σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία, με έναν υποψήφιο, δημοψηφισματικό χαρακτήρα είναι επόμενο να καταφύγουν σε μεθοδεύσεις που αγγίζουν ταυτοχρόνως τα όρια της αθλιότητας και της γελοιότητας. Πιστεύουν πράγματι πως θα εφαρμόσουν συνταγές του 2004 ή του 2007* εν έτει 2022;

Ως γνωστόν στις εκλογές για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψηφίζουν μόνο τα μέλη του κόμματος, ενώ για την εκλογή προέδρου ο καθένας. Είναι φανερό πως με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται πλήρως σε ένα αρχηγικό κόμμα και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα είναι άνευ σημασίας. Ο Α. Τσίπρας και η ομάδα του φροντίζουν για το μέλλον τους.

Ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο. Δεν μπορούν να καρπωθούν τη φθορά της κυβέρνησης και μια νέα εκλογική ήττα είναι προ των πυλών. Προσπαθούν να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα με το κυριακάτικο επικοινωνιακό τρικάκι. Δεν αντιλαμβάνονται πως το πολιτικό κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιο τρόπο. Πολύ δε περισσότερο όταν τον ΣΥΡΙΖΑ τον ακολουθούν και θα τον ακολουθούν τα κυβερνητικά του πεπραγμένα.

Πιστεύω πως την τελευταία στιγμή, κάποιοι που έχουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτρέψουν την πλήρη γελοιοποίηση τού Α. Τσίπρα με την ψήφο των 15χρονων, των μεταναστών και των τουριστών. Εκτός αν αυτό επιζητούν.

*Αναφέρομαι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.