7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Και όμως ο Γουόρεν Μπαφετ είχε προειδοποιήσει για την Archegos!

Και όμως ο Γουόρεν Μπαφετ είχε προειδοποιήσει για την Archegos!

Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε χαρακτηρίσει εδώ και πολλά χρόνια τα παράγωγα «θανατηφόρους κινδύνους» γεγονός που σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Insider φάνηκε στη περίπτωση της Archegos.

Στην ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway το 2002 την οποία επικαλείται το Business Insider, ο Μπάφετ είχε χαρακτηρίσει τα παράγωγα «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής που ενέχουν δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους». 

Στην επιστολή του, ο Μπάφετ περιέγραφε πώς η Long Term Capital Management χρησιμοποίησε τα total return swaps και πώς τα παράγωγα διευκολύνουν να υπάρξει ακόμα και 100% μόχλευση σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.

Σημειώνεται ότι η Long-Term Capital Management, ήταν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που χρεοκόπησε το 1998 και τελικά διασώθηκε από μια κοινοπραξία τραπεζών της Wall Street προκειμένου να αποφευχθεί μια εκτεταμένη χρηματοοικονομική κατάρρευση.

"Σε μια συναλλαγή με total return swaps, ένα μέρος, συνήθως μια τράπεζα, καταθέτει χρήματα για την αγορά μιας μετοχής και ο αντισυμβαλλόμενος, χωρίς να καταθέσει κεφάλαια, συμφωνεί ότι σε μια μελλοντική ημερομηνία θα εισπράξει το όποιο κέρδος ή θα πληρώσει την όποια απώλεια υπάρξει σε σχέση με την αξία της εν λόγω μετοχής", εξηγούσε ο Μπάφετ.