Και ο Πούτιν στη Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη

Και ο Πούτιν στη Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη

Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψη για την Λιβύη, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, στο Βερολίνο, ενημέρωσε το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη, η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του αλ-Σάρατζ και ο Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χάφταρ, καθώς και εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Αλγερίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας, της Τουρκίας και της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την σύρραξη στην Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, εκφράζοντας ωστόσο την λύπη του που οι δύο εμπόλεμες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα...Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών και διατύπωσε προειδοποίηση κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας που είχαν ζητήσει από τις εμπλεκόμενες πλευρές ο Βλ. Πούτιν και ο Τ. Ερντογάν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε πάντως ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει «τεταμένη».