Και με την βούλα της αιγυπτιακής Βουλής η συμφωνία με την Ελλάδα

Και με την βούλα της αιγυπτιακής Βουλής η συμφωνία με την Ελλάδα

Η ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα, ενώ την Δευτέρα είχε προηγηθεί η έγκριση της συμφωνίας, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, και από την Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, τόνισε πως η συμφωνία με την Ελλάδα έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο.

«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος που ενέκρινε τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ, καταλήγοντας πως «αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Χθες, ήταν η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, δημιουργείται μια μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και η οριοθέτηση αυτών των ορίων θα ολοκληρωθεί, όταν απαιτείται, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν και από την Ελληνική Βουλή οι συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παράλληλα διαμήνυσε  προς την Τουρκία ότι «διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», όχι «υπό καθεστώς εκβιασμών» και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ η Αριστοτελεία Πελώνη διεμήνυσε ότι «επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις (…) Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», ενώ διευκρίνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν. 

Όπως επισήμανε, όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή. «Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει» διευκρίνισε. 

AP Photo