Και επίσημα ο Ντράγκι πρωθυπουργός της Ιταλίας - Το Σάββατο η ορκωμοσία του

Και επίσημα ο Ντράγκι πρωθυπουργός της Ιταλίας - Το Σάββατο η ορκωμοσία του
AP Photo/Andrew Medichini

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθώς σήμερα ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα τα αποτελέσματα των γύρω των διαπραγματεύσεων με τα κόμματα της χώρας και έδωσε τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του. 

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις κλειδιά, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, (υπουργός υπεύθυνη για τον νότο) και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το σημαντικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Άλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (από την Ιταλική Αριστερά) στο υπουργείο Υγείας.

Στην κυβέρνηση, τελικώς, θα πάρουν μέρος η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι το κόμμα του Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία» και, πιθανώς, η Ιταλική Αριστερά. Μια ευρύτατη πλειοψηφία για μια κυβέρνηση, ουσιαστικά, εθνικής σωτηρίας, όπως την χαρακτηρίζουν οι σχολιαστές.  

Από την ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε σ' αυτόν στις 3 Φεβρουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, που του επέτρεψαν να συγκροτήσει μία ετερόκλητη πλειοψηφία που ξεκινά από το Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι «περνώντας» από το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), «αντισυστημικό» μέχρι την έλευσή του στην εξουσία, έδωσε και αυτό το «πράσινο φως» στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του χθες, Πέμπτη, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο, οι δυσκολίες μόλις τώρα ξεκινούν για τον 73χρονο εν αναμονή πρωθυπουργό, που επαινείται για τη διακριτικότητα, τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά του, ο οποίος πρώτα θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή. 

Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να δοθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή της Ρώμης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.