Καβάλα: Συλλήψεις από επιχείρηση ΕΛΑΣ στην κατάληψη στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίων

Καβάλα: Συλλήψεις από επιχείρηση ΕΛΑΣ στην κατάληψη στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίων

Στο αυτόφωρο αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δεκαεπτά συλληφθέντες (δέκα εργαζόμενοι και επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζόμενων) κατά την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου της εταιρείας Energean Kavala στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, προκειμένου να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων από ομάδα εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τις νέες συμβάσεις που θέλει να συνάψει η εταιρεία και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει.

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο σε βάρος των δεκαεπτά συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, τις παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ξύλινη ράβδος, δέκα καδρόνια, μία τσουγκράνα, μία σακούλα με πέτρες, δεκαέξι κράνη, έξι βίδες μεγάλου μεγέθους και επτά μπουλόνια μεγάλου μεγέθους.

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ έκανε γνωστό ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ήταν ενήμερη η οικεία εισαγγελική αρχή. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν πολύ νωρίς χθες το πρωί από τρία σημεία εντός των εγκαταστάσεων της Energean Kavala, μέσα στις οποίες ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατόν είκοσι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με δύο πυροσβεστικά οχήματα κάνοντας χρήση νερού και αφρού, ενώ κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες και μπουλόνια με χρήση αυτοσχέδιων σφενδόνων. Επίσης, προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδροθείου το οποίο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία.

Αρχικά συνελήφθησαν δέκα άτομα και στη συνέχεια άλλα επτά, ενώ αρκετοί τράπηκαν σε φυγή. Στη συνέχεια πενήντα περίπου εργαζόμενοι από τους συγκεντρωθέντες ανέβηκαν και παρέμειναν για ώρα σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.

Οι δεκαεπτά συλληφθέντες διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους και ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

 Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας ζητάει το ΠΑΜΕ

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι της εταιρείας Energean Kavala και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον τους, ζητάει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη αντίδρασή του στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων τόσο στο χώρο των χερσαίων εγκαταστάσεων της εταιρείας όσο και στο δικαστικό μέγαρο όπου θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες.