Κ. Τσιάρας: Κανείς μας δεν γνωρίζειτο περιεχόμενο της συμφωνίας με την πΓΔΜ

Κ. Τσιάρας: Κανείς μας δεν γνωρίζειτο περιεχόμενο της συμφωνίας με την πΓΔΜ

«Απ'' ότι φαίνεται προφανώς εξελίσσεται η περιβόητη συμφωνία με τα Σκόπια, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε απολύτως τίποτε σε σχέση με τις λεπτομέρειες, παρά μόνον κάποια από αυτά που αφήνει να εικάζονται με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ακόμη και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, υπάρχει η περιγραφή μίας συμφωνίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δέχεται τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, αφήνει υπονοούμενα για το αν θα υπάρχει το erga omnes, αν η γειτονική χώρα θα μπορεί να έχει άλλο όνομα για το εσωτερικό και άλλο για το εξωτερικό και αυτό το παρουσιάζει ως ιδανική λύση» ανέφερε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Αυτό, όχι μόνο δεν γίνεται δεκτό από τη δική μας πλευρά, αλλά για μένα προσωπικά συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υποβαθμίζει σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας και δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν συμψηφισμοί, όπως ακούγεται ή φημολογείται πίσω από την επικείμενη συμφωνία, ή δεύτεροι στόχοι του κ. Τσίπρα έναντι των εταίρων- δανειστών, δεν ξέρω επίσης αν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να υποχωρήσει από τις εθνικές μας θέσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό που ξέρω είναι ότι κανείς μας δεν γνωρίζει ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας δεν ήλθε στη Βουλή να μας πει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, σημείωσε: «Εμείς βάλαμε μία κόκκινη γραμμή, η οποία είναι η σταθερή θέση και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φαντάζομαι και της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει διαμορφωθεί από το Βουκουρέστι, από το 2008, και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτή τη γραμμή σε έναν χρόνο που σαφώς η δική μας διαπραγματευτική θέση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, συνιστά μια εντελώς λάθος επιλογή, που πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ιδιαίτερα της πατρίδας μας».

Ο κ. Τσιάρας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει απόφαση συνολικά της κυβέρνησης αφού ο Π. Καμμένος εκφράζει μια διαφορετική θέση. Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται μόνος του. Για εμάς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμιά συμφωνία με τα Σκόπια και να μας οδηγήσει σε μια προ τετελεσμένων εξέλιξη, για εμάς είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μία συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως αν προσβλέπει σε άλλα ανταλλάγματα, όπως αφήνουν οι σύντροφοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέεται, προφανώς η παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας θα είναι για πολύ λίγο ακόμη» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ