Κ. Συνολάκης για Μάτι: Αν είχε γίνει εκκένωση δεν θα είχαμε καθόλου θύματα

Κ. Συνολάκης για Μάτι: Αν είχε γίνει εκκένωση δεν θα είχαμε καθόλου θύματα

«Δεν μπορείς να έχεις ένα τόσο ακραίο φυσικό φαινόμενο και κανείς να μην πει εκκενώστε» τόνισε ο καθηγητής, διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «φωτογραφίζοντας» τις κρατικές αρχές για καθυστερημένη αντίδραση κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Δεν μπορεί να περιμένουμε από τον πυροσβέστη με τα 1.200 ευρώ να πάρει τέτοιες αποφάσεις (σ.σ. εκκένωσης) αλλά το περιμένουμε από μια ομάδα του κράτους. Η πρώτη βασική υποχρέωση του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές των πολιτών» είπε ο Κ. Συνολάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ».

Όπως τόνισε με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποίησε «δεν θα είχαμε καθόλου θύματα αν είχε γίνει εκκένωση». «Αλλά και αν πούμε ότι είχαμε καθυστερήσεις, χωρίς καμία εντολή οργανωμένης εκκένωσης, υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει ότι ακόμα και μισή ώρα νωρίτερα να είχε γίνει εκκένωση, θα είχαμε λιγότερα θύματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Συνολάκης.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων στο Μάτι ότι «κανείς δεν τους είπε σηκωθείτε να φύγετε τώρα, η φωτιά περνάει τη Μαραθώνος». «Στο Βουτζά είχαμε λιγότερα θύματα γιατί έβλεπαν τη φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.

Όσον αφορά, τέλος, τις αντιδράσεις για το πρόσωπό του και την απρεπή επίθεση του Παύλου Πολάκη, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είπε ότι είναι «ανοησία να πυροβολούν τον αγγελιοφόρο. Πρέπει να αποκτήσουμε την κουλτούρα των εκκενώσεων. Όταν ένα φαινόμενο ξεπερνάει τις δυνάμεις μας πρέπει να εκκενώνουμε και ο αγγελιοφόρος είμαι εγώ που λέει ότι πρέπει να αλλάξει και δέχομαι κριτική ότι όσα λέω είναι κομματικά».