Κ. Σέλτσας: Δεν είπα ότι είμαι εθνικός Μακεδόνας αλλά δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 09:07
-A +A
Κ. Σέλτσας: Δεν είπα ότι είμαι εθνικός Μακεδόνας αλλά δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σέλτσα, στο αποκαλούμενο «μακεδονικό» δίκτυο της Deutsche Welle, των οποίων η μετάφραση τον έφερε να δηλώσνει ως «εθνικά Μακεδόνας».

Ο βουλευτής δίνοντας διευκρινίσεις στο ΑΝΤ1, επισήμανε πως δεν είπε ποτέ ότι είναι εθνικός Μακεδόνας, κι αν το είχε κάνει, δε θα είχε κανένα λόγο να το κρύψει. Πρόσθεσε, όμως, ότι ως παλιός αριστερός δεν τον ενδιαφέρει η εθνικότητα.

Κληθείς να απαντήσει σε ποια γλώσσα έκανε τις δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά: «Η γλώσσα την οποία χρησιμοποίησα είναι η γλώσσα την οποία έλεγε σλαβική ο Παύλος Μελάς, μακεδονική η Πηνελόπη Δέλτα.  Δε γνωρίζω γραφή σε αυτήν τη γλώσσα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στη Φλώρινα υπάρχουν πάρα πολλοί που μιλούν τη συγκεκριμένη γλώσσα. Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ αυτή τη φορά, ανέφερε ότι μίλησε στο γερμανικό δίκτυο σε νοτιοσλαβική διάλεκτο. «Μιλώ τη γλώσσα, με συνόδευσε μέχρι τα οχτώ μου, δεν ξέρω γραφή δεν ξέρω ανάγνωση την ξέρω μόνο προφορικά. Ποινικοποιείται η γλώσσα; Την ομιλώ, την τιμώ και πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους» τόνισε.

Στο μεταξύ σε δήλωσή του, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σέλτσας τονίζει ότι την χθεσινή συμφωνία των Πρεσπών δρομολογήθηκε η λύση για την ονομασία της FYROM, ένα ζήτημα που ταλάνιζε επί δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική.

«Πρόκειται για μια λύση που κατόρθωσε το ακατόρθωτο, όχι μόνο την αλλαγή του ονόματος, αλλά και την εξασφάλιση της erga omnes χρήσης του και την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Πρώτη φορά παγκοσμίως ένα κράτος αναγκάζεται να αλλάξει το όνομά του επειδή αυτό απαιτεί ένα άλλο κράτος. Επιτεύχθηκε ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, που ανοίγει δρόμους συμφιλίωσης και ειρήνης. Εξάλλου η χθεσινή παρουσία στις Πρέσπες κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων υποδηλώνει και την τεράστια διάσταση αυτής της συμφωνίας», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς και παρά το θετικό κλίμα της συμφωνίας υπήρξαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν ψευδώς κάποιες δηλώσεις μου. Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Παραχώρησα συνέντευξη σε αρκετά μέσα», στα οποία ο κ. Σέλτσας ξεκαθάρισε: «Είμαι Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαι από τη Φλώρινα. Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας. Δώσαμε αγώνες για αυτή την μέρα μέσα από την αριστερά. Αυτή η λίμνη έχει τρεις εθνικότητες. Έχει όμως και μια γλώσσα, με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε ανθρώπους που θα μας πάνε μπροστά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κοτζιά και την παράταξή μου. Είναι μια συμφωνία που εκτιμώ ότι θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς που δεν τη δέχονται. Εμείς είμαστε για το αύριο».

«Με την συνέντευξη αυτή δεν έκανα καμία αναφορά σε εθνικότητες και ιθαγένειες, καθώς δεν γνωρίζω να τις αποδώσω στη γλώσσα που χρησιμοποίησα για τη συνέντευξη. Η σχέση μου με τη γλώσσα αυτή είναι μόνο προφορική. Δεν δήλωσα ότι είμαι εθνικά Μακεδόνας. Κάτι τέτοιο θα αναιρούσε την συμφωνία που μόλις είχε υπογραφεί. Είμαι Έλληνας υπήκοος και με έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους ώστε να τους εκπροσωπώ στη Βουλή. Αν τώρα η χρήση της οποιασδήποτε γλώσσας σε μια συνέντευξη ενός ξένου μέσου θεωρείται εγκληματική πράξη τότε σίγουρα μπορώ να πω ότι αισθάνομαι μεγάλη λύπη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κοινωνία μας.

Δεν θέλω, βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτή η διαστρέβλωση των λεγομένων μου να επισκιάσει την χθεσινή συμφωνία. Χθες στις Πρέσπες πρωταγωνίστησε η συμφιλίωση των δύο λαών. Πρωταγωνίστησε η ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό αύριο. Αξίες για τις οποίες η Αριστερά μαχόταν και θα συνεχίσει να μάχεται», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Σέλτσας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες  ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σέλτσας, προχώρησε σε δηλώσεις στα «σλαβομακεδονικά» στο αποκαλούμενο «μακεδονικό» δίκτυο της DW. 

Προκαλώντας απορία ακόμη και στον συντάκτη για το γεγονός ότι γνωρίζει τη γλώσσα, το δίκτυο ανέφερε ότι ο Κώστας Σέλτσας, δήλωσε «Εθνικός Μακεδόνας» καθώς και ότι δεν το κρύβει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο ίδιος αργότερα διέψευσε ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο σημειώνοντας πως υποστήριξε ότι «Δεν δηλώνω καθόλου Μακεδόνας, δηλώνω Έλληνας, πατριώτης και υπήκοος», προσθέτοντας μάλιστα ότι «απλώς τυχαίνει να γνωρίζω τη γλώσσα αυτή» την οποία αποκάλεσε «μακεδονική».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα