Κ. Σακελλαροπούλου: Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

Κ. Σακελλαροπούλου: Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

Στην εισαγωγική της ομιλία κατά την έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι το 2021 είναι για την Ελλάδα μια διπλή επέτειος καθώς εκτός από τα 200 της Επανάστασης γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΠτΔ τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον σύγχρονο κόσμο της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης ολοκληρώνει το ιστορικό εγχείρημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Συνεχίζοντας η Κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι το σημερινό αφήγημα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας είναι ένα έθνος προσηλωμένο στη διεθνή νομιμότητα και στα έργα της ειρήνης που στάθηκε με συνέπεια στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Μια ρωμαλέα φιλελεύθερη δημοκρατία που βίωσε δεινές κρίσεις αλλά άντεξε και βγήκε ακόμα πιο δυνατή. Μια οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά αλλά προσαρμόστηκε, μεταρρυθμίζεται και πραγματοποιεί ένα άλμα ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, φιλοδοξώντας να καταστεί διεθνής επενδυτικός προορισμός. Με έναν λαό που δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστική η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Όπως σημείωσε η ΠτΔ, η ίδρυση του ελληνικού κράτους σήμανε την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη που τη θεωρούσε πάντα ως κοιτίδα πολιτισμού. Η έμπνευση του ελληνικού Συντάγματος, πρόσθεσε, προέρχεται από τη Γαλλική Επανάσταση και την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η ελληνική επανάσταση ενέπνευσε το κίνημα ελευθερίας στην Ευρώπη. Ο αγώνας των Ελλήνων συγκίνησε πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνέδεσε την Ελλάδα με μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία συγκρότησης κρατών και φιλελεύθερων πολιτικών. Η εθνική ολοκλήρωση έλαβε χώρα το 1947 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων.