Κ. Πιερρακάκης: Το ψηφιακό κράτος μειώνει τις ανισότητες

Κ. Πιερρακάκης: Το ψηφιακό κράτος μειώνει τις ανισότητες

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βασίζεται στην ανάπτυξη λύσεων που υλοποιούνται γρήγορα και λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με την Υφυπουργό στη Γερμανική Καγκελαρία – Εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Dorothee Bär.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό – Βέλτιστες πρακτικές από Ελλάδα και Γερμανία» και διοργανώθηκε από τα Ιδρύματα Konrad Adenauer και Hanns Seidel με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαριάννα Σκυλακάκη.

Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τις βέλτιστες πρακτικές αλλά και από τα λάθη, σχολιάζοντας πως τις προηγούμενες δεκαετίες η Ελλάδα είχε μεν κείμενα στρατηγικής για την ψηφιακή τεχνολογία αλλά όχι κείμενα υλοποίησης. Η προσέγγιση που ακολουθεί το Υπουργείο, ανέφερε, βασίζεται στην ανάπτυξη λύσεων που υλοποιούνται γρήγορα και λειτουργούν σωστά, ενώ ως κύρια δομικά στοιχεία περιέγραψε το gov.gr, τα ανοικτά δεδομένα, την Ψηφιακή Ακαδημία και το 5G. «Ξέρουμε πολύ καλά τι χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει επίπεδο» σχολίασε.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις άδειες 5G, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «ένα εξαγώγιμο παράδειγμα πολιτικής. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με δημοπράτηση αδειών σε τέσσερις συχνότητες, ενώ το 25% του τιμήματος που εισπράχθηκε αποτελεί κεφάλαιο του ταμείου “Φαιστός” που θα επενδύει σε επιχειρήσεις προϊόντα και υπηρεσίες. Η δημιουργία του ταμείου αποτελεί κυρίαρχη καινοτομία δεδομένου άλλωστε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη για τη χώρα από το 5G θα έρθουν από την ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών», σημείωσε.

Σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως αυτή της Microsoft, ο υπουργός υπογράμμισε πως το πρώτο βήμα είναι να χτίσει κανείς αξιοπιστία. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλους μεγάλους παίκτες του χώρου της τεχνολογίας για ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα μας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα έργα πληροφορικής που έχει συμπεριλάβει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κ. Πιερρακάκης σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ενδιαφερθούν για να τα υλοποιήσουν. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τα έργα πληροφορικής σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς πολλές φορές ο χρόνος που μεσολαβεί από την προκήρυξη του έργου μέχρι την παράδοσή του φτάνει τα τέσσερα ή πέντε χρόνια, και ενώ στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν συμβεί πάρα πολλές τεχνολογικές αλλαγές.

«Το ψηφιακό κράτος μειώνει τις ανισότητες και βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων. Ένα κράτος που μετρά τις δραστηριότητές του γνωρίζει και πού πρέπει να κινηθεί, ποιες υπηρεσίες να αναπτύξει και πού να δώσει προσοχή. Δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό πρακτικές όπως η τηλεργασία θα μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της γεωγραφικής της θέσης. Δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν στη χώρα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη προοπτική επιστροφής τους», σημείωσε.

Συνάντηση Λιβανού – Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα
 
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός επισκέφθηκε τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και συζήτησαν  διεξοδικά το σχέδιο που αφορά στα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης. Ο κ. Λιβανός, άλλωστε, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει υπογραμμίσει τη σημασία και τα οφέλη της τεχνολογίας στον τομέα της παραγωγής. Ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ, η οποία συνιστά ένα αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον, καθώς διασφαλίζει την άμεση εκτίμηση των ζημιών με τρόπο ακριβή και δίκαιο.