Κ. Μίχαλος: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων υπολείπεται κατά το ήμισυ της ανδρικής

Κ. Μίχαλος: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων υπολείπεται κατά το ήμισυ της ανδρικής

H Ευρώπη υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος σε θέματα ισότητας των φύλων. Ωστόσο, ένας σημαντικός βαθμός ανισότητας παραμένει, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορκού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαιρετίζοντας εκδήλωση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, με θέμα «γυναίκες με δικαιώματα: το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η πολιτεία - σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μαζί με την αγορά, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών - έχει χρέος να λάβει δεσμευτικά μέτρα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και να φροντίσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Να αναπτύξει δομές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στην πολιτική.

«Είναι ταυτόχρονα χρέος όλων μας, να οικοδομήσουμε μια πραγματική κουλτούρα ισότητας. Να προβάλουμε νέα κοινωνικά πρότυπα και ιστορίες επιτυχίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές, στη σταδιοδρομία και στην προσωπική τους ζωή» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πρόεδρος, παρ'' όλο που το 60% των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και των διδακτόρων στην Ευρώπη είναι γυναίκες, οι Ευρωπαίες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες. Εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, να λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις, να αναλαμβάνουν τα περισσότερα καθήκοντα φροντίδας εντός των οικογενειών και να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική. Η Ελλάδα, μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 20% των βουλευτών.

Επίσης, κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, είναι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη συμμετοχή στην ψηφιακή οικονομία.

«Στην Ευρώπη, μόλις το ένα τέταρτο των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παίρνουν πτυχία σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία και μόλις το 14,8% των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων είναι γυναίκες».

Στην Ελλάδα, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων υπολείπεται σχεδόν κατά το ήμισυ της ανδρικής. Και πάλι, ένα μεγάλο ποσοστό αφορά την επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης άλλων επιλογών εργασίας, ή με σκοπό απλώς την εξασφάλιση ή τη διατήρηση εισοδήματος. Η επιχειρηματικότητα που έχει ως κίνητρο την αξιοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από νέες πολιτικές και παρεμβάσεις: για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Οι πολιτικές αυτές ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν και θα αποφέρουν αποτελέσματα στην πράξη. Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές σε επίπεδο κουλτούρας. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τις προδιαγραφές που συνδέονται με τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ