Κ. Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο

Κ. Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού απειλούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην σταματήσουν πολύ σύντομα τη δημοσιονομική στήριξη.

«Ενώ βλέπαμε ανάκαμψη στα τέλη της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα φοβόμαστε ότι τα μέτρα περιορισμού που πρέπει να λάβουν οι αρχές θα έχουν αντίκτυπο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά προβλήθηκε σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση της Wall Street Journal.

«Αντί του σχήματος V που όλοι λαχταρούσαμε και ελπίζαμε, φοβόμαστε ότι ο δεύτερος βραχίονας του V ενδέχεται να μην είναι σταθερός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική στη Γαλλία και την Ισπανία.

Το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού απειλεί να παρατείνει την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Και παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να διαρρέουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με το κατά πόσο η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ενισχύσει την νομισματική πολιτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, επιμένουν ταυτόχρονα ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν κι αυτές να λάβουν μέρος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκαμπριέλ Μαχλούφ υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, ότι η συμβολή της ΕΚΤ ήταν «πολύ σημαντική» για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά τόνισε ότι «η δημοσιονομική πολιτική είναι ο βασικότερος παράγοντας υπό τις παρούσες συνθήκες».

Η Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

«Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν από κοινού για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, πράγμα που μπορεί να συμβεί εάν τα μέτρα αποσυρθούν πολύ γρήγορα», είπε. «Αυτό με απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή.»

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,35 τρις. ευρώ, θα επεκταθεί κατά το τρέχον έτος – πιθανότατα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

H Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εάν χρειαστεί., ενώ συμπλήρωσε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά τη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς η άνοδος του ευρώ φέτος πίεσε προς τα κάτω τον πληθωρισμό ρίχνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.