Κ. Κούλε (FDP): Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μόνο εάν το θέλει η ίδια

Κ. Κούλε (FDP): Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μόνο εάν το θέλει η ίδια

«Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μόνο εφόσον το θέλει η ίδια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o επικεφαλής της Νεολαίας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κόνσταντιν Κούλε και τονίζει ότι το κόμμα του είναι απολύτως υπέρ της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, εμφανίζεται ανοιχτός σε συμμαχία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός από την Αριστερά (Die Linke) και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου του FDP, ο αρχηγός των Νέων του κόμματος, των λεγόμενων «JuLis», αναφερόμενος σε δηλώσεις πολλών στελεχών - και του ίδιου του αρχηγού, Κρίστιαν Λίντνερ - υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διευκρινίζει πρώτα από όλα ότι το κόμμα του είναι απολύτως υπέρ της Ευρώπης. «Έχουμε εκπροσώπους όπως ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (σ.σ. αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), οι οποίοι θα μπουν στη Βουλή, πρωταγωνιστές που ρίχνουν όλο τους το βάρος σε αυτό» και επισημαίνει ότι θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως τώρα θα κάνει η Μεγάλη Βρετανία - αλλά δεν είναι δυνατό μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Από τη σκοπιά μας αυτό δεν βγάζει νόημα. Το θέμα είναι - κι αυτό μου είναι προσωπικά σημαντικό - η Ελλάδα βεβαίως να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μόνο εάν το θέλει η ίδια», τονίζει και ζητάει μάλιστα σε αυτό το σημείο πιο ξεκάθαρες διατυπώσεις και από τον αρχηγό του, Κρίστιαν Λίντνερ. «Δεν έχουμε καν την νομική δυνατότητα - εάν την είχαμε, τότε θα έπρεπε η ίδια η Ελλάδα να το θέλει κι αυτό αυτή την στιγμή δεν το βλέπω», καταλήγει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το κόμμα του θα προτιμήσει μετεκλογικά και εφόσον οι αριθμητικοί συσχετισμοί το επιτρέπουν, να μπει στην επόμενη κυβέρνηση ή θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, ο Κόνσταντιν Κούλε αναφέρει βεβαίως ως προτεραιότητα την επιστροφή του FDP στη Βουλή, από όπου αποκλείστηκε στις εκλογές του 2013 και επισημαίνει ότι έχει αποφασιστεί να μην γίνει προεκλογικά καμία δήλωση σχετικά με πιθανές συνεργασίες.

«Αυτό για μας τους εκπροσώπους της νεολαίας του FDP είναι πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή δεν αισθανόμαστε φύσει πιο κοντά στο CDU, αλλά είμαστε ανοιχτοί για συνασπισμό με όλες τις δυνάμεις, εκτός της AfD και της Αριστεράς. Αυτό αποκλείεται εκ των προτέρων», διευκρινίζει και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, τόσο με τους Πράσινους όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τη Χριστιανική Ένωση. «Αν δεν καταφέρουμε να δοθούν περισσότερα χρήματα για την Παιδεία, αν δεν καταφέρουμε να δοθεί ώθηση στην ψηφιακή πολιτική, τότε είναι προτιμότερη η αντιπολίτευση», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά την άποψη των μελών και των υποστηρικτών του κόμματος, ο κ. Κούλε σημειώνει ότι οι περισσότεροι θεωρούν προτιμότερο το FDP να μείνει τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. «Θα μας έκανε καλό. Για να συνηθίσουμε και πάλι στη Βουλή», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου