Κ.Κνοτ (ΕΚΤ): Ο αντίκτυπος του δεύτερου κύματος Covid-19 θα είναι λιγότερο δραματικός

Κ.Κνοτ (ΕΚΤ): Ο αντίκτυπος του δεύτερου κύματος Covid-19 θα είναι λιγότερο δραματικός

Το νέο κύμα του κορονοϊού επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά πιθανότατα θα έχει μικρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με το πρώτο, δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάους Κνοτ.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το δεύτερο κύμα θα έχει λιγότερο δραματικές επιπτώσεις από το πρώτο, για το οποίο ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι», είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους.

«Γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό τώρα, και οι επιχειρήσεις έμαθαν να προσαρμόζονται όπου είναι δυνατόν. Ένα παράδειγμα είναι οι διαδικτυακές πωλήσεις».

Οι νέοι περιορισμοί για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος ωστόσο αρχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Κνοτ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί την ανάγκη επέκτασης των δικών της έκτακτων μέτρων στήριξης, θα χρειαστεί όμως περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις.

Καθώς νέοι περιορισμοί και άλλα μέτρα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

«Το κόστος του τερματισμού αυτών μέτρων νωρίτερα από όσο πρέπει είναι μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής τους. Και θα πρέπει να αποφύγουμε να λήξουν όλα μαζί. Όταν έρθει η ώρα, ο τερματισμός θα πρέπει να είναι σταδιακός και προβλέψιμος».