Κ. Γαβράς: «O Bαρουφάκης με άφησε να ακούσω τις ηχογραφήσεις»

Κ. Γαβράς: «O Bαρουφάκης με άφησε να ακούσω τις ηχογραφήσεις»

Τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη επιχείρησε να εξηγήσει ο Κώστας Γαβράς ο οποίος δήλωσε πως «οι Ευρωπαίοι από 2007 ήθελαν να πνίξουν την Ελλάδα», κάτι που αποτυπώθηκε κι από το ρητορικό ερώτημα «ποιον να ρωτήσω, τον Ντάισελμπλουμ;» όταν ρωτήθηκε για τον αν έπρεπε να ζητήσει τη γνώμη και άλλων προσώπων που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα επανέλαβε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης τον άφησε να ακούσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες στα κρίσιμα Eurogroup του 2015. «Μηνύστε με» ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί συκοφαντίας.

Ο Κώστας Γαβράς αντέκρουσε την κριτική που του ασκήθηκε, αναφέροντας πως πρόθεσή του δεν ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του 2015 αλλά η αποτύπωση της εμπειρίας του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αυτή καταγράφηκε στο βιβλίο του.

Ο σκηνοθέτης, επιπλέον, επανέλαβε πως πριν τη δημιουργία της ταινίας άκουσε τις μαγνητοφωνημένες συνεδριάσεις των κρίσιμων Eurogroup εκείνης της περιόδου, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «οι Ευρωπαίοι ήθελαν να πνίξουν την Ελλάδα».

«Δεν κάνω ντοκιμαντέρ, ώστε να πρέπει να συμπεριλάβω όλους τους εμπλεκόμενους σ'' αυτή την ιστορία. Άλλωστε, από ποιον να είχα ζητήσει την δική του μαρτυρία; Από τον Ντάισελμπλουμ, που είχε πει ότι οι Έλληνες έφαγαν 320 δισεκατομμύρια στα ποτά και τις γυναίκες; Κανένας σεβασμός στο πρόσωπό του.[...] Και αυτό που καταλάβαινα ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήθελαν να "πνίξουν" την Ελλάδα. Αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή είναι η ταινία μου. Μάλιστα, άκουσα και το ηχογραφημένο υλικό, το οποίο κάποτε πρέπει να δημοσιευτεί, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο τον καιρό. Αυτό ήταν που με άγγιξε βαθιά. Τα δεσμά ενός λαού. Και πως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στα μικρά κράτη», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Γαβράς.

Με τη σειρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίστηκε πως συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου ως συγγραφέας κι όχι ως πολιτικός, ενώ κάλεσε όσους νιώθουν «θιγμένοι» από όσα αναφέρει στο βιβλίο του, να τον μηνύσουν.

«Καθόλου τυχαίο που το βιβλίο στην Αγγλία το έδωσα στον εκδοτικό οίκο Penguin. Επειδή μόνο στην Αγγλία, αν γράψεις ένα βιβλίο και κάποιος αισθανθεί θιγόμενος, τότε ο συγγραφέας είναι εκ του νόμου αναγκασμένος να καταρρίψει την κατηγορία της συκοφαντίας. Αν λοιπόν έχω παραποιήσει τα γεγονότα και τους διαλόγους, αν είμαι συκοφάντης, τότε ας έρθουν να με μηνύσουν», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.