Κ. Χατζηδάκης: Ζητήστε συγνώμη για την μπαχαλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

Κ. Χατζηδάκης: Ζητήστε συγνώμη για την μπαχαλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

«Στις αστικές συγκοινωνίες συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα με αυτή την κυβέρνηση που ήρθε ως Ρομπέν των Φτωχών».

Αυτό επισήμανε ο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Χαζτηδάκης σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες και το χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, με ερώτηση που έθεσε από το βήμα της Βουλής.

Αναλυτικά η ερώτηση του Κ. Χατζηδάκη:

«1. Στις αστικές συγκοινωνίες συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα με αυτή την κυβέρνηση που ήρθε ως Ρομπέν των Φτωχών. 

Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τη διετία 2015-2016 έχουμε:

  • Αύξηση του εισιτηρίου κατά 17% 
  • Μείωση των εσόδων κατά 21% 
  • Περισσότεροι φόροι για κάλυψη των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών 18% 
  • Λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 60%!!

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση αυτή υπηρετεί τους φτωχούς και τα λαϊκότερα στρώματα.

2. Από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί προκύπτει ότι στον ΟΑΣΑ έχουμε μείωση δαπανών σε μια σειρά από τομείς όπως ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, επισκευές και συντηρήσεις κλπ. Για παράδειγμα τα έξοδα για επισκευές και συντηρήσεις μειώθηκαν κατά 23% και αυτό βεβαίως οδηγεί στο να κυκλοφορούν λιγότερα λεωφορεία.

Όμως την ώρα που έχουμε μείωση αυτών των δαπανών που είναι καίριες για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, έχουμε μέσα σε 2 χρόνια:

  • Στον κωδικό «παροχές προς τρίτους» αύξηση 61%
  • Στις κωδικό «αμοιβές και έξοδα τρίτων» αύξηση 91%
  • Στην «ασφάλεια και φύλαξη» αύξηση 30%. Και αν συγκρίνεται με το '14 ειδικά στην ασφάλεια έχουμε αύξηση 172%. Δηλαδή στις εταιρείες που ο κ. Σπίρτζης πριν λίγους μήνες κατήγγειλε ότι βρίσκονται οι μπαχαλάκηδες τελικά έδωσε παραπάνω χρήματα κατά 172% σε σχέση με το 2014!

3. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει στο Υπουργείο Μεταφορών. Δεν αισθάνονται την ανάγκη έστω και σήμερα να ζητήσουν μία συγνώμη από τους φτωχότερους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ολοένα και χαμηλότερο επίπεδο συγκοινωνιών, αλλά την ίδια στιγμή καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν δαπάνες υπέρ τρίτων; Και ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι; Ποιοι είναι οι κομματικοί σας φίλοι που παίρνουν αυτές τις αμοιβές;

Στη δευτερομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον υφυπουργό Μεταφορών κ. Νικο Μαυραγάνη που υποστήριξε ότι μέσω των αστικών συγκοινωνιών η κυβέρνηση στηρίζει τους ανέργους και πως οι δαπάνες προς τρίτους δεν ανέβηκαν, σημείωσε μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

1. Μέχρι τώρα ήξερα για τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για τον υπαρκτό σουρεαλισμό. Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο είναι η κυβέρνηση του υπαρκτού σουρεαλισμού. Κύριε υπουργέ απαντήσατε σε μια ερώτηση, όχι πάντως τη δική μου. Όχι μόνο γιατί δεν αναφερθήκατε στο μπάχαλο των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και γιατί δώσατε στοιχεία τα οποία δεν αφορούν σ' αυτά τα οποία εγώ μίλησα.

Εγώ αναφέρθηκα σε συγκεκριμένους κωδικούς, εσείς προφανώς μιλήσατε για άλλους κωδικούς. Βεβαίως δεν με εκπλήσσει η στάση του υπουργείου, διότι έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Πιστεύει στο δόγμα «όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα».

2. Υποστηρίξατε ότι αδαπάνως μεταφέρονται από τις αστικές συγκοινωνίες όσοι έχουν οικονομικό πρόβλημα. Σοβαρά αδαπάνως; Δεν καλύπτονται οι τρύπες αυτές στις αστικές συγκοινωνίες από τους φορολογούμενους; Οι φορολογούμενοι βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και έχουν πληρωθεί 18% παραπάνω φόροι για να καλυφθούν τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών που εσείς δημιουργήσατε. Και από την ανάλυση των φόρων, η συντριπτική πλειονότητα των φόρων είναι έμμεσοι φόροι.

Που σημαίνει ότι πληρώνονται πάλι από τους φτωχούς ανθρώπους. Ποιον κοροϊδεύετε λοιπόν; Βγάζετε και τη γλώσσα στην κοινωνία αντί να ζητάτε και συγνώμη!

3. Σήμερα ήρθατε για να κοροϊδέψετε τη Βουλή. Όχι εμένα διότι ξέρω τα στοιχεία αλλά τους Έλληνες πολίτες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσετε να έχετε αυτή την απίστευτη αλαζονική αντίληψη και να κοροϊδεύετε τον κόσμο κάθε μέρα. Το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση σας.

4. Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο πάλι πρέπει να ζητήσετε συγνώμη. Είχατε δεσμευτεί ότι πριν μια εβδομάδα θα είχε ολοκληρωθεί το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και σήμερα ξέρουμε όλοι ότι από τους 62 σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού έχει κλείσει το σύστημα μόνο στους 26! Και το μπάχαλο συνεχίζεται. Και εσείς είστε ακριβώς οι υπουργοί του μπάχαλου!

5. Δεν είναι μόνο τα λεωφορεία που δεν κυκλοφορούν. Βγήκε καταγγελία μόλις προχθές ότι από τους 67 συρμούς του μετρό είναι εκτός λειτουργίας οι 22. Το μετρό της Αθήνας ήταν το κόσμημα της πόλης από τότε που δημιουργήθηκε. Και εσείς με τη «φιλολαϊκή» σας διάθεση και τις μεγάλες επιδόσεις στα θέματα της διοίκησης κατορθώσατε να ακινητοποιήσετε και τους συρμούς του μετρό! Μειώνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των πολιτών και σ' αυτό το επίπεδο.

6. Άλλη φορά να έρχεστε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και σεμνότητα σ' αυτή τη Βουλή. Δεν μπορεί να συνεχίσετε με αυτή τη λογική της δημαγωγίας και της αβάσταχτης ελαφρότητας. Και πάνω απ' όλα ζητήστε συγνώμη από τους Αθηναίους και όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους φτωχότερους γιατί έχετε συμπεριφερθεί μ' αυτή τη λογική που οδηγεί στην μπαχαλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ρίχνει το επίπεδο της εξυπηρέτησης των φτωχών συμπολιτών μας».

Φωτογραφία intime news