Κ. Χατζηδάκης: Το ζήτημα του Συντάγματος της πΓΔΜ πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα

Κ. Χατζηδάκης: Το ζήτημα του Συντάγματος της πΓΔΜ πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα

"Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης τώρα, όχι στο μέλλον με μια σαλαμοποίηση της λύσης" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β'' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-ακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας- πΓΔΜ για το ονοματολογικό, μετά και τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

"Πάντοτε και σταθερά μιλάμε για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και περιμένουμε να δούμε τελικά ποια θα είναι η λύση, πότε θα έλθει, αν θα έλθει στη Βουλή, ενώ υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα ακόμη που θα πρέπει να διευκρινιστούν σύμφωνα και με τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού", είπε ο κ. Χατζηδάκης, παρατηρώντας ότι "η κυβέρνηση επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το θέμα, για να διχάσει τη ΝΔ και ο χειρισμός της ήταν ατυχής για την ίδια, αφού η ΝΔ αυτή την ώρα είναι ενωμένη και εκείνος ο οποίος έχει θέμα είναι ο κ. Τσίπρας, καθώς είναι απέναντι στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια". "Τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα με τον πρόεδρό μας και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει ασκήσει σε μεγάλο βαθμό μυστική διπλωματία", σημείωσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis επισήμανε: "Εδώ παρουσιάστηκε κάτι από την κυβέρνηση την ίδια, από δύο υπουργούς έξω από το Μαξίμου, σαν το σκάνδαλο του αιώνα, στη συνέχεια εμφανίστηκαν κάποιοι ανώνυμοι μάρτυρες γνώμης και όχι γνώσης [...] οι αναφερόμενοι μέσα στη δικογραφία και η αντιπολίτευση στο σύνολό της ζήτησαν να έρθουν αυτοί οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, έστω με τα ψευδώνυμα τους, να καταθέσουν ώστε να δούμε σε τι στοιχειοθετείται το ζήτημα και η κυβερνητική πλειοψηφία που συνέστησε την προανακριτική επιτροπή την τυλίγει τώρα σε μία πετσέτα και τη γυρνάει πίσω στους αρμόδιους εισαγγελείς. Σαν κάποιος να ρίχνει μία κροτίδα και στη συνέχεια να τρομάζει με τον κρότο που προκάλεσε η κροτίδα του".

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β'' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, διευκρίνισε: "Βεβαίως υποστηρίζουμε την κατάτμηση της Β'' Αθηνών -εμείς το είχαμε προτείνει και η κυβέρνηση το είχε απορρίψει- αλλά ταυτοχρόνως θέτουμε και το άλλο θέμα, ακόμη μεγαλύτερο και σημαντικότερο, που αφορά τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι απόδημοι εκεί που μένουν στα προξενεία και στις πρεσβείες, δείχνοντας το εκλογικό τους βιβλιάριο. Ρυμουλκήθηκε η κυβέρνηση στο ένα θέμα, εμείς θα επιμείνουμε για να ρυμουλκηθεί και στο άλλο, γιατί μπροστά στα μάτια των ομογενών, των αποδήμων δεν έχει να πει η κυβέρνηση. Θα ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση, γιατί είναι ντροπή πολιτικά για την κυβέρνηση να έχει αυτή τη στάση, δεν υπάρχει δικαιολογία".

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου επισήμανε: "Πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους να παραιτείται πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου και μάλιστα με τέτοιου είδους καταγγελίες. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί, γιατί ξεκάθαρα η ίδια τον διόρισε, δεν τοποθετήθηκε εκεί από την ΝΔ και είναι γνωστές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη. Πρέπει η κυβέρνηση να μην υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί σε όλες αυτές τις καταγγελίες και ο κ. Σακελλαρίου οφείλει σε αυτές τις καταγγελίες που έκανε να είναι αναλυτικός και να εξηγήσει τι εννοεί".

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εκτίμησε: "Είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να κλείσει, καθώς και οι Ευρωπαίοι θα θέλουν στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών να έχουν καθαρά τραπέζια για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την Ελλάδα, άρα θεωρώ πιθανότερο να βρεθεί κάποιος κοινός παρονομαστής κι επειδή θα υπάρχει όπως είπε και ο κ.Τσκακαλώτος μεταμνημονιακή παρακολούθηση -εμείς λέμε τέταρτο μνημόνιο- θεωρώ ότι κάποια από τα προαπαιτούμενα που τώρα δεν θα εκπληρωθούν θα τα φορτωθούμε για τη συνέχεια".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ