Κ. Χατζηδάκης: Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ

Κ. Χατζηδάκης: Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ

Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ αγγίζουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης της νικελοβιομηχανίας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των υψηλών αποδοχών των εργαζομένων και πώληση του 75% της επιχείρησης μέσα σε ένα έτος, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε πως σύμφωνα με καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εταιρεία πρέπει να καταβάλει 135 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και πρόσθεσε ότι μόλις μπει ο ειδικός διαχειριστής, οι μισθοί - που κατά μέσο ορό ανέρχονταν πέρυσι στις 40 χιλιάδες ετησίως μεικτά - θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 25%.

Ο υπουργός επεσήμανε πως ο επενδυτής θα διαλέξει τους εργαζόμενους, εκτιμώντας ότι η πλειονότητα θα επαναπροσληφθεί στη νέα εταιρεία, με νέους μισθούς και βάσει εμπειρίας, ενώ συμπλήρωσε ότι παρά τα χρέη της εταιρείας προεκλογικά, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν αυξήσεις και έγιναν προσλήψεις.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μείωση των υψηλών αποδοχών των εργαζομένων, πώληση του 75% της επιχείρησης μέσα σε ένα έτος ή πτώχευση σε περίπτωση  αποτυχίας του διαγωνισμού. «Ό,τι ευθύνες υπάρχουν, προφανώς δεν πρόκειται να τις  συγκαλύψουμε. Η βασική μου έγνοια πάντως είναι να τελειώσει αυτό το απαράδεκτο σκηνικό με τη ΛΑΡΚΟ και να έχουμε μέσα σε 12 μήνες το αργότερο μια οριστική λύση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Περιγράφοντας περαιτέρω την λύση που προωθείται μέσω σχετικής τροπολογίας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του 2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που λέει ότι θα πρέπει να χωριστεί στα τρία η εταιρεία και να πωληθούν τα δύο τμήματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. «Τα δυο πακέτα -το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα ορυχεία- θα πουληθούν την ίδια μέρα, προκειμένου να υπάρξει και ο ίδιος πλειοδότης. Έτσι η  εταιρεία θα είναι ελεύθερη βαρών.» 

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η ρύθμιση προβλέπει μια χρηματοδότηση-γέφυρα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για να μπορέσει η εταιρία να αντέξει, να μην κλείσει αύριο το πρωί, δηλαδή και βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως στον δρόμο. Θέτει ταυτόχρονα μια προθεσμία ενός έτους αυστηρά έτσι ώστε ο ειδικός διαχειριστής να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τότε. Ξεκαθάρισε δε ότι «Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ή αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχουν προβλήματα στη μέση, η εταιρία θα οδεύσει σε πτώχευση. Έχω χειριστεί μια σειρά από «σαπάκια» του Δημοσίου κατά καιρούς, η υπόθεση αυτή όμως ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με ΛΑΡΚΟ και απολιγνιτοποίηση

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πράσινος» στο χρυσό, αλλά «μαύρος» στο λιγνίτη. Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Χατζηδάκης σε υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ζητά συνέχιση της δραστηριότητας με το τρέχον καθεστώς σε μια εταιρεία  «που σέρνεται επί 35 χρόνια, χρωστά σε όποιον μιλά ελληνικά και είναι παντός εκτός ελέγχου», αποκρύπτοντας ότι και η κυβέρνησή του αναζητούσε ιδιώτη επενδυτή για την εταιρεία. «Είδα χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της.  Καλύτερα να είμαστε πλούσιοι και υγιείς, παρά πτωχοί και ασθενείς! Αυτή ήταν η προσέγγισή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. «Ο ίδιος Τσίπρας όμως που τα λέει όλα αυτά ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα, αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μια φάρσα, μια πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!» δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας, τόνισε ότι εντός των επομένων ημερών υπογράφεται η συμφωνία για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2 ΓΙΓΑ ΒΑΤ, το όποιο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του, ενώ πρόσθεσε ότι η απο-λιγνιτοποίηση, θα γίνει στα τέλη του 2023, οπότε θα κλείσουν όλες οι μονάδες. Ανοικτή ως το 2028 θα μείνει η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», καθώς είναι καινούρια και λιγότερο ρυπογόνα.