Κ. Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι 

Κ. Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι 

Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επικράτησε σήμερα στη Βουλή με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί επειδή δεν συζητείται με την κανονική σύνθεση της Ολομέλειας, αλλά σε περίοδο όπου οι συνεδριάσεις γίνονται με τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών.

«Είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του υπουργού και του πρωθυπουργού. Το νομοσχέδιο επιτυγχάνει ένα αναντίστρεπτο πλήγμα στο περιβάλλον.  Θέλουν να περάσει κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας, στα κρυφά. Φέρνει ρουσφέτια, σχέσεις διαπλοκής και πολιτική συναλλαγή. Κ. Χατζηδάκη θα είστε ο υπουργός που παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες και εγκλημάτησε κατά του περιβάλλοντος. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Παραβιάζει δεκάδες αποφάσεις του ΣτΕ. Πόσο χαμηλά θα πέσετε;», τόνισε αρχικά ο Σ. Φάμελος ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήρε την σκυτάλη στο ίδιο ύφος και στον ίδιο τόνο. 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία από πλευράς αντιπολίτευσης, καλώντας τους κ.κ. Φάμελλο και Τζανακόπουλο να είναι πιο σεμνοί. «Δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα σας αφήσω να λέτε πράγματα παντελώς αστήριχτα στη βάση ενός πολιτικού θεάτρου. Θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι. Γιατί ήρθατε να δώστε μία μάχη χωρίς στοιχεία στη βάση της υποκρισίας. Γιατί πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, παρά μόνο η αγωνία υπογράμμισης της υπάρξεώς σας πολιτικά. Ο φανατισμός που  τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του  αποδεικνύει την πολιτική υποκρισία και το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές και ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης. 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η πρώτη διαβούλευση για το νομοσχέδιο ξεκίνησε τον Οκτώβριο για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών ενώ μία φορά στους δύο μήνες καλούνται από το Υπουργείο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε μια διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο. «Κατόπιν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το εν κρυπτώ νομοσχέδιο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε η σχετική δημοσιότητα και στη συνέχεια ακολούθησε διαβούλευση κατά τις προβλέψεις του νόμου. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και παράλληλα ξεκίνησε και μία διαβούλευση για δύο οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί σ’ αυτό το νομοσχέδιο, οι οποίες για κάποιο λόγο δεν αναφέρονται, ενώ είναι 20 άρθρα και οι οποίες πέρασαν κι αυτές με διαβούλευση. Και μετά το τέλος της διαβούλευσης ακολούθησε, ενώ δεν υπήρχε καμία υποχρέωση θεσμική, νέα διαβούλευση -από εμάς που φοβόμαστε τη διαβούλευση- με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, 3,5 ώρες διήρκησε! Ήταν ο κ. Οικονόμου, ο υφυπουργός, ήταν ο κ. Αραβώσης, ο γενικός γραμματέας, άλλοι αρμόδιοι του Υπουργείου και συζητήσαμε όλα τα θέματα», υπογράμμισε. 

Σε ότι αφορά την ουσία της πολιτικής της κυβέρνηση ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε με νόημα: «Είμαστε η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης, είμαστε η κυβέρνηση που προωθεί την ηλεκτροκίνηση, εμείς είμαστε η κυβέρνηση που προωθεί την ταχεία απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, σε ένα μήνα θα φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο και εσείς θα κορυβαντιάτε μέσα στην πολιτική σας σύγχυση, εμείς είμαστε η κυβέρνηση που ενισχύουμε τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης, εμείς είμαστε η κυβέρνηση που θα στηρίξουμε και την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, συνολικά.

Παρά, ωστόσο, την παρέμβαση του υπουργού αλλά και το Προέδρου της Επιτροπή, Γιώργου Βλάχου ότι  όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να ασκήσει κάθε κοινοβουλευτικό δικαίωμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν τις αντιπολιτευτικές τους κορώνες. Επέμειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των παρόντων,  χωρίς να αναγνωρίζεται η δεδηλωμένη.

«Μετά από δυο ώρες θυμηθήκατε ότι θέλετε ψηφοφορία; Υλοποιούμε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Υπάρχει δεδηλωμένη. Τελεία και παύλα», τόνισε ο Γ. Βλάχος με τη συνεδρίαση τελικά να κλείνει...