Κ. Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας θα καταργήσει το εργασιακό, όπως κατήργησε και το μνημόνιο

Κ. Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας θα καταργήσει το εργασιακό, όπως κατήργησε και το μνημόνιο

«Ο νέος νόμος για τα εργασιακά δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και στην Οικονομία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Η θέση του εργαζόμενου γίνεται καλύτερη γιατί ακολουθούμε αυτά που γίνονται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις αντιδράσεις, στο τέλος, όπως έγινε και με άλλες πολιτικές που επιχείρησα να εφαρμόσω για παράδειγμα με την Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΣΕ - τα πράγματα θα πάνε καλά», υπογράμμισε.   

Ενώ εκτίμησε ότι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας είναι η πιο εμφατική αλλαγή στην αγορά εργασίας.

«Ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το σημαντικό είναι να τηρείται το 8ωρο. Επιχειρούμε να επιβάλουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», δήλωσε, εξηγώντας ότι ο εργοδότης θα πληρώνει πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε έναν εργαζόμενο που δεν θα «χτυπά» την ψηφιακή κάρτα.   

«Ο κ. Τσίπρας θα καταργήσει τον νόμο, όπως κατήργησε και το Μνημόνιο»

Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θα καταργήσουν τον νόμο όπως κατήργησαν και το Μνημόνιο».  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τη “μητέρα των μαχών”, αλλά η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μικρή. Δεν ήταν πολύ πετυχημένη η προσπάθεια με συνθήματα από τη δεκαετία του ΄80 για “γαλέρες” και “οδοστρωτήρες”», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 και σε άλλα 19 οι βουλευτές του δήλωσαν «παρών». «Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο», επισήμανε.  

Έκανε λόγο για «μαθηματικά του κ. Τσίπρα» σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν πλέον λιγότερα χρήματα από τις υπερωρίες.

«Μέχρι τώρα, οι υπερωρίες ήταν 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες. Τις πάμε στις 150 το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει λιγότερα χρήματα», διερωτήθηκε.   

Για τις απεργίες, σχολίασε ότι θεσπίζονται σύγχρονοι  ευρωπαϊκοί κανόνες στις κινητοποιήσεις.

«Είναι δικαίωμα η απεργία, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του και να απεργεί, παρακάμπτοντας με την κάλυψη ενός Εργατικού Κέντρου, μια δικαστική απόφαση που κρίνει  παράνομη την απεργία», διευκρίνισε.   

«Εισάγουμε αστική ευθύνη συνδικαλιστών που παρανομούν στη διάρκεια μιας απεργίας. Οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να μένουν ατιμώρητοι», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας

Κ. Χατζηδάκης: Από την επόμενη εβδομάδα θα ισχύει η διάταξη για τις παράνομες απεργίες