Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μεταξύ των φιλόδοξων κρατών της ΕΕ για την «Πράσινη Συμφωνία»

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μεταξύ των φιλόδοξων κρατών της ΕΕ για την «Πράσινη Συμφωνία»

Την κοινή δήλωση με άλλους 12 Ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών διατήρησης της κλιματικής και περιβαλλοντικής φιλοδοξίας συνυπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της επιστολής τους οι Υπουργοί ζητούν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει κεντρικό πλαίσιο και οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία του COVID-19.

Το συλλογικό καθήκον της ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία πρέπει, σύμφωνα με τους 13 Υπουργούς, να εστιάσει στην πράσινη μετάβαση, την κλιματική δράση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της, με πνεύμα αλληλεγγύης να αγωνιστούν ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάσχεση των απωλειών της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι 13 υπουργοί ενθαρρύνουν την Επιτροπή να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας αλλά και της δίκαιης μετάβασης. Η ΕΕ, τονίζουν  οι 13 υπουργοί, πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων και στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας .

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Υπουργοί των ακόλουθων χωρών: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα.