K. Χατζηδάκης: Ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων και των εμβληματικών επενδύσεων

K. Χατζηδάκης: Ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων και των εμβληματικών επενδύσεων

Στα μεγάλα έργα ιδιωτικοποιήσεων όπως των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας τη σημασία των εμβληματικών επενδύσεων άνω των 3,5 δισ. ευρώ όπως και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας που θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο υπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού επισήμανε πως ήδη έχει ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με ορόσημο την ολοκλήρωση εντός του Α' Εξαμήνου του 2021,ενώ δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω ΤΑΙΠΕΔ, του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), καθώς και η εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος νόμου.

Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της οδηγίας 944 για την ηλεκτρική ενέργεια, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να λειτουργήσει και ως παραγωγός δηλαδή (prosumer).

Αναφέρθηκε επίσης στους έξυπνους μετρητές εξοικονόμησης ενέργειας όπως και στο target model μέσω του οποίου προωθούνται δράσεις  που φυσικά αφορούν στην ενέργεια αλλά και σε στοχευμένες δράσεις για τους ενεργειακά φτωχούς.

Ξεκαθάρισε δε ότι «παιχνίδια με την απελευθέρωση ενέργειας δε θα γίνουν από πουθενά. Το μήνυμα είναι σαφές», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης όπως:

- Προώθηση πράσινης ενέργειας και απλοποίηση των διαδικασιών αδειών παραγωγής

- Θαλάσσια και αιολικά πάρκα και υδρογόνο 

- Πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες για όλη τη χώρα εντός 2ετίας

- Συμβάσεις για 20 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων με στόχο τη μείωση αλλά κυρίως την ανακύκλωση 

- Τεράστια πρόοδο σε εργασίες που γίνονται καθημερινά και αφορούν στο Κτηματολόγιο και στο 40% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας

Επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία κεντρικής υπηρεσίας δόμησης εντός του υπουργείου προς αποφυγή τεράστιων καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, ενώ τείνει προς ολοκλήρωσης το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο Μάτι. 

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης συνολικά τη διάθεση 700 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων, την προστασία περιοχών Natura με κονδύλια 160 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 8 που είχαν διατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον 3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε μέχρι το 2023 να έχουν ενταχθεί σε ενεργειακές ρυθμίσεις 5 φορές περισσότερα νοικοκυριά συγκριτικά με τώρα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, καταδίκασε τη δημαγωγική και ανεύθυνη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.