7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Κ. Αχ. Καραμανλής: Το αεροδρόμιο που της αξίζει απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Κ. Αχ. Καραμανλής: Το αεροδρόμιο που της αξίζει απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος και επιθεώρησε τις εργασίες, παρουσία εκπροσώπων της Fraport Greece και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την «τεράστια διαφορά τόσο στη λειτουργικότητα την κτιριακή, όσο και στην αισθητική του αεροδρομίου» επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό λίγες εβδομάδες πριν η χώρα μας ανοίξει τις πύλες του τουρισμού το έργο αυτό να έχει  ολοκληρωθεί ώστε η Θεσσαλονίκη να έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει. 

Επισήμανε ακόμα ότι μοντέλο παραχώρησης των 14 αεροδρομίων που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα μοντέλο που στην ουσία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και πραγματικά προσφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την υποδοχή των επισκεπτών, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι Έλληνες.

Τόνισε ότι σχεδόν όλες οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης έχουν ολοκληρωθεί, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τρεις μήνες το αεροδρόμιο έχει σταδιακά ανοίξει και δοθεί σε λειτουργία. Και έκανε λόγο για «ένα αεροδρόμιο στολίδι. που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες που όλοι ελπίζουμε να έχουμε», ευχόμενος: «Να έχουμε ένα καλοκαίρι καλό, ένα καλοκαίρι δυνατό, μετά από μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ αφορούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων, στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σε υποδομές και την πίστα του αεροδρομίου.

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε νέος αεροσταθμός και ανακαινίστηκε – αναδιαμορφώθηκε το υφιστάμενο terminal, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων των αεροσκαφών και δύο πεζογέφυρες για τη σύνδεση του υφιστάμενου με το νέο terminal.

Εγκαταστάθηκε επίσης σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών, με εννέα καινούριους ιμάντες παράδοσης αποσκευών και τρία καινούρια μηχανήματα X- ray.

Εγκαταστάθηκε επιπλέον σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και έγινε σύνδεση του με το δίκτυο της πόλης, ενώ αναδιαμορφώθηκαν οι οδοί πρόσβασης και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Αναδιαμορφώθηκαν τέλος οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και ανακατασκευάστηκε το σύστημα φώτων προσέγγισης ALS.

Οι πύλες αναχώρησης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία είναι πλέον 24 (αύξηση κατά 50%), τα check in counters 44 (αύξηση κατά 47%) και τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου 14 (αύξηση κατά 115%).

Να σημειωθεί ότι το έργο εκτελείται από την Εγνατία Οδό και έχει προϋπολογισμό μελέτης περίπου 29 εκ. ευρώ, ενώ θα γίνουν επεμβάσεις σε μήκος 12,5 χλμ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναμόρφωσης οκτώ ισόπεδων κόμβων, της αναβάθμισης και ανακατασκευής των κάθετων και δευτερευουσών οδών στις θέσεις των κόμβων, της κατασκευής υπόγειου αγωγού ομβρίων στον οικισμό Ν. Ραιδεστού, της παραλλαγής του δικτύου ύδρευσης των Βασιλικών. Θα κατασκευαστούν επίσης μία γέφυρα και δύο άνω διαβάσεις.