Κ. Αχ. Καραμανλής: Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία το 2023

Κ. Αχ. Καραμανλής: Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία το 2023

Τη μεγάλη προσπάθεια που έχει επιτευχθεί στο θέμα της ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων το 2023. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων ενώ παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν τα έργα σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Καραμανλής συνέδεσε μάλιστα τη συζήτηση με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Για το θέμα των συγκοινωνιών ο υπουργός ανέφερε ότι «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, κυρίως από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, έτσι ώστε μια εταιρεία που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα 'τάρταρα' και είχε 820 λεωφορεία, σήμερα καταφέραμε να διπλασιάσει τον αριθμό τους». Ωστόσο τόνισε ότι 
οι Αστικές Συγκοινωνίες χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση των έργων, γιατί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εδώ και έξι με οκτώ μήνες, έχει κάνει ήδη αναθεώρηση τιμών και συντελεστών κατά 10%. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε πριν από δύο εβδομάδες με όλους τους φορείς του κλάδου, με τους οποίους κατέληξε σε μία συμφωνία για τις πρώτες ύλες. 

«Ποτέ, μα ποτέ, ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχουν βγει έργα 8 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια», υπογράμμισε.

Καμία αύξηση στα εισιτήρια

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά ούτε κάποια σκέψη για μείωση. Όπως ανέφερε ήδη το εισιτήριο μειώθηκε πριν από 3 χρόνια, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι το 70% των χρηστών των ΜΜΜ διαθέτουν κάρτες, όπου εκεί υπάρχουν μεγαλύτερα εκπτωτικά πακέτα. «Στόχος μας είναι 1 στους 3 συμπολίτες μας να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ», σημείωσε

Για τις προσλήψεις ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι έγιναν αρκετές και μάλιστα μετά από 14 χρόνια, αλλά, όπως ανέφερε «χρειάζονται κι άλλες». 

Ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Μιλάμε για τον απόλυτο διπλασιασμό των λεωφορείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προσθέτοντας ότι έγινε συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να «αναστήσουμε», όπως είπε, τις Αστικές Συγκοινωνίες. Προανήγγειλε δε την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στις αρχές του 2023. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για τη Γραμμή 4 και τις επεκτάσεις του Μετρό στον Πειραιά. 
 

Tα έργα «Άκτιο-Αμβρακία» και «Πάτρα - Πύργος» 

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα, τα οποία για αρκετά χρόνια είχαν «κολλήσει». Το έργο Άκτιο-Αμβρακία προχωρά μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, όπως ανέφερε ενώ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 17 από τα 32 χιλιόμετρα, θα παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Για το έργο «Πάτρα - Πύργος», είπε ότι «τα εργοτάξια έχουν ξεκινήσει και έχουμε κατασκευαστική περίοδο 30 με 36 μήνες. Επομένως, μέσα στο 2024 ευελπιστούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του έργου θα έχει τελειώσει και μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί».