7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Κ. Αχ. Καραμανλής: Δημοπρατείται σημαντικό οδικό έργο για τη Ρόδο

Κ. Αχ. Καραμανλής: Δημοπρατείται σημαντικό οδικό έργο για τη Ρόδο
Eurokinissi

Ένα σημαντικό έργο υποδομής, αυτό που αφορά το νέο δρόμο που θα συνδέει την πόλη της Ρόδου με το αεροδρόμιο «Διαγόρας», ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η ανακοίνωσή του έγινε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο νησί όπου εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη σήμερα το μεσημέρι.

«Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Καραμανλής εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά στα αναγκαία έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Περιφέρεια.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, σημείωσε ότι η υφιστάμενη οδική σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη είναι ξεπερασμένη πλέον από την εποχή, με έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, προβλήματα ασφαλείας και σίγουρα μια κατάσταση που δεν αρμόζει στην καθημερινότητα του νησιού, αλλά και δεν ταιριάζει στην εικόνα ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού όπως είναι η Ρόδος. «Αυτό, λοιπόν, έρχεται η ώρα να αλλάξει», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο νέος οδικός άξονας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, προβλέπεται να ξεκινά στον Ισόπεδο Κόμβο του Νοσοκομείου και να ολοκληρώνεται περίπου μισό χιλιόμετρο μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κρεμαστής. Η νέα χάραξη, η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη, έχει συνολικό μήκος περίπου 9 χλμ. και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η κατασκευή πέντε ισόπεδων κόμβων καθώς και παράπλευρου δικτύου συνολικού μήκους περίπου 16 χλμ. για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου.

Η νέα οδός θα συνδέεται:

Με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού σε τρεις ισόπεδους κόμβους, στις θέσεις Νέο Νοσοκομείο, Κανδήλι και Ιαλυσός

Με την πόλη της Ρόδου μέσω του κόμβου του Νέου Νοσοκομείου, με προέκταση της οδού Γεωργίου Σεφέρη

Και στο τέλος του οδικού άξονα με τον ισόπεδο κόμβο Παστίδας της οδού Ακτές ‐ Αεροδρόμιο.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο νέος δρόμος θα έχει τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, τονίζοντας ότι: «Η οδική ασφάλεια αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου μας και της κυβέρνησής μας».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι: «Στο τμήμα Αεροδρόμιο -Φαληράκι, από 1+1 λωρίδες που έχει η υφιστάμενη διατομή, θα πάμε στις 2+2 λωρίδες με στηθαίο ασφαλείας στο μέσον. Προβλέπεται, επίσης, η διαπλάτυνση των υφιστάμενων άνω και κάτω διαβάσεων σε ολόκληρο το τμήμα όπου η χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη οδό».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή είναι ολοκληρωμένες και σε φάση έγκρισης οι μελέτες του υποτμήματος από τον ισόπεδο κόμβο Κανδηλίου έως Αεροδρόμιο, μήκους περίπου 7 χλμ. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση ενός αυτοτελούς τμήματος του έργου απολύτως λειτουργικού και εξαιρετικά σημαντικού.

Σημείωσε μάλιστα, ότι έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση δέσμευσης της ζώνης διέλευσης των έργων, με ισχύ έως τον Μάιο του 2022.

Τι μένει να γίνει για την ολοκλήρωση του έργου: Ο ανασχεδιασμός του τμήματος μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κανδηλίου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής Ρόδου, προκειμένου να υπάρξει λειτουργικότερη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η προτεραιοποίηση αυτή έχει επιβληθεί και από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου.

«Το πιο σημαντικό βέβαια, για να λέμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά πράγματα κι όχι λόγια του αέρα, είναι το εξής: Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών του ΕΣΠΑ 2021 - 2027. Έχει εξασφαλιστεί, δηλαδή, η χρηματοδότησή του», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Έτσι, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι βάζουμε μπρος, ένα σημαντικό έργο, ώστε σύντομα να γίνει πραγματικότητα ένας νέος οδικός άξονας, ο οποίος θα διευκολύνει αφάνταστα την καθημερινότητα του νησιού, θα αναβαθμίσει σοβαρά την υποδομή του ως τουριστικού προορισμού, θα αυξήσει κατακόρυφα τους δείκτες ασφαλείας της διαδρομής και τελικά θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στη Ρόδο».

Ρόδος: Εγκαινιάστηκε, παρουσία Κ.Καραμανλή-Ν.Χαρδαλιά, η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη

Εγκαινιάσθηκε σήμερα το μεσημέρι με κάθε επισημότητα η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στην περιοχή του Χαρακίου στο νησί της Ρόδου, έργο με το οποίο αποκαθίσταται η συγκοινωνία στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, στην ανατολική πλευρά του.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, των βουλευτών Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκας Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, καθώς και αρκετών ακόμη εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Στις ομιλίες τους οι κ.κ. Καραμανλής, Χαρδαλιάς, Χατζημάρκος και Καμπουράκης αφού αναφέρθηκαν στο ιστορικό του έργου και στην κατάρρευση της γέφυρας στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, έπειτα από την πολύωρη κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας, εξήραν τη σπουδαιότητα της νέας γέφυρας, αλλά και το πόσο γρήγορα κατασκευάστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα είχε καταρρεύσει τον Νοέμβριο του 2019, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν θύματα ή τραυματισμοί, καθώς λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση η πρόσβαση είχε αποκλειστεί, σε συνέχεια κήρυξης της περιοχής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με εντολή Νίκου Χαρδαλιά.

Σημειώνεται μάλιστα, όπως τόνισε στην ομιλία του κ. Χαρδαλιάς, ότι η εν λόγω περίπτωση αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης προληπτικής κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δυνατότητα η οποία θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4662/2020 για την αναδιάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) που κατασκευάζεται στο νησί, ενώ μετά τα εγκαίνια της γέφυρας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό του που συμβάλλει στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Επίσης, είχε επίσης συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην ομιλία του, στη διάρκεια των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη σημερινή μέρα διότι «γιορτάζουμε σήμερα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σύγχρονο άθλο χαρακτήρισε την κατασκευή της γέφυρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Ρόδου, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρχει συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα από κάθε διαπραγμάτευση τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι η οργάνωση της χώρας είναι ένα βαθειά πατριωτικό καθήκον στο οποίο θα πρέπει να ενώσουν οι πάντες τις δυνάμεις τους.

Τα συγχαρητήρια του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή της νέας γέφυρας έδωσε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι από πλευράς κυβέρνησης δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα έργα υποδομής της περιφέρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ