JPMorgan: 33% πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία

JPMorgan: 33% πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan εκτιμά ότι υπάρχει 33% πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους, το παιχνίδι μικροπολιτικής όμως μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τους επόμενους μήνες ενδέχεται να το κάνει να μοιάζει πιθανότερο.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, οι διαπραγματεύσεις ωστόσο για μία νέα εμπορική συμφωνία με το μπλοκ δεν έχουν προχωρήσει και η μεταβατική περίοδος λήγει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο αναλυτής της JPMorgan Μάλκολμ Μπαρ αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι «οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι περίπου 33%, αλλά με το παιχνίδι μικροπολιτικής να αποτελεί μέρος της διαδικασίας, μπορεί αυτό το ποσοστό να φαντάζει υψηλότερο προτού να υπάρξει συμφωνία».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και δημιουργικότητα προκειμένου να επισφραγιστεί η συμφωνία για τις νέες εμπορικές σχέσεις «αυστηρά» έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η Βρετανία και η ΕΕ θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο, στις 7-11 Σεπτεμβρίου.

«Θα αποτελούσε έκπληξη το να επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να μοιάζει πιθανό να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Οκτωβρίου», αναφέρει ο Μπαρ στο σημείωμά του.