JP Morgan - Το επενδυτικό manual της μεγαλύτερης τράπεζας στον πλανήτη για το 2021

JP Morgan - Το επενδυτικό manual της μεγαλύτερης τράπεζας στον πλανήτη για το 2021

Το εμβόλιο θα αποτελέσει τον game changer παράγοντα που ψάχνουν οι επενδυτές το 2021, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η μαγική λύση για τα πάντα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στις εκτιμήσεις της για το επόμενο έτος η JPMorgan. Οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο τονίζουν ότι το εμβόλιο θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη ωστόσο δεν διασφαλίζει ότι όλες οι χώρες και όλοι οι κλάδοι θα επιστρέψουν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

-Πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί στην πράξη το εμβόλιο.

-Δεύτερον, μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιο πληθυσμού δεν θα εμβολιαστεί μέσα στο 2021 αφού η παραγωγική ικανότητα είναι συγκεκριμένη, ενώ πολλοί αρνούνται να εμβολιαστούν.

-Τρίτον, φαίνεται ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να προσπαθεί να νικήσει τον ιό μέσω μέτρων όπως η χρήση μάσκας, η διενέργεια τεστ και ο περιορισμός διαφόρων «επικίνδυνων» δραστηριοτήτων. Τονίζει δε, ότι χάθηκαν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στους κλάδους της ψυχαγωγίας και του τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφορία του εμβολίου, τις θεραπείες που θα κυκλοφορήσουν, τις αβεβαιότητες και τα προβλήματα που θα προκύψουν, η JPMorgan εστιάζει σε επενδύσεις που θα φέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις ανεξάρτητα από το αν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό το εμβόλιο. Οι «σίγουρες» λοιπόν επενδυτικές επιλογές είναι οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα κινηθούν ανοδικά και οι καμπύλες των αποδόσεων θα μεγαλώσουν καθώς η παγκόσμια δραστηριότητα και το επενδυτικό κλίμα θα βελτιώνονται παράλληλα με την πρόοδο στην ιατρική αντιμετώπιση του ιού. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε μετοχές, όπως οι τραπεζικές, που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, η JPMorgan εκτιμά ότι η βαρυτική δύναμη των χαλαρών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δείχνει επίσης προτίμηση σε αμερικανικές και ασιατικές μετοχές, σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα των υποδομών, της ενεργειακής μετάβασης και των μεταφορών νέας γενιάς.

Το Liberal Markets παρουσιάζει τους 9 «χρησμούς» και τις 6 κορυφαίες επενδυτικές συμβουλές της JPMorgan για το 2021:

Οι «χρησμοί»

1.Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επουλώνει τις πληγές της από την πανδημία

2.Η οικονομική παραγωγή σε ορισμένα μέρη της Ασίας και στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική θα υστερήσουν. Από αυτές τις περιοχές εξαιρείται η Κίνα. Διότι πολύ απλά είναι η μοναδική που έχει ήδη καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

3.Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί με τα μετρητά που τους περισσεύουν

4.Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών ενδεχομένως θα καταγράψουν νέα υψηλά

5.Οι μετοχές θα υπεραποδώσουν των ομολόγων υψηλών αποδόσεων και των βασικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων θα συνεχίσουν να είναι η βάση των αποδόσεων για τα χαρτοφυλάκια

6.Τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς καθώς η οικονομία θα θεραπεύεται, αλλά θα παραμείνουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

7.Στο επίκεντρο βρίσκονται 3 βασικά ζητήματα: η διαχείριση της μεταβλητότητας, η εξεύρεση αποδόσεων και η αξιοποίηση των μεγαλύτερων τάσεων

8.Οι βασικοί κίνδυνοι για το 2021 είναι:

-Να μην περιοριστεί επιτυχώς ο ιός

-Να αποτύχουν οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να παρέχουν επαρκή στήριξη

-Να ξεσπάσει τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

-Να υπάρξουν γεωπολιτικές εκρήξεις

9.Τα βασικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μεταβλητότητα των μετοχών

Επενδυτικές συμβουλές

Αξιοποιήστε την παγκόσμια ανάκαμψη: Η πανδημία και η παγκόσμια αντίδραση σε αυτή έχουν επιταχύνει μεγάλες αλλαγές τάσης. Η JPMorgan βλέπει ευκαιρίες σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και προϊόντα σταθερού εισοδήματος καθώς και σε κυκλικά πεδία της αγοράς όπως οι βιομηχανικές μετοχές, οι κατασκευές και το hardware.

Προετοιμαστείτε για τους κινδύνους: Το 2020 ανέδειξε αδυναμίες όπως η εξάρτησή μας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στην ευθραυστότητα του κυβερνοχώρου. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να αλλάξουν καθώς οι αρχές δίνουν κίνητρα στην τοπική παραγωγή και αποθαρρύνουν την εξάρτηση σε εξωτερικές ή μη φιλικές πηγές. Ορισμένες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από αυτή την αλλαγή. Οι παραδοσιακές αμυντικές και τεχνολογικής ασφάλειας επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ωφεληθούν.

Δώστε βάση στα «πραγματικά» assets: Η JPMorgan εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να ενισχύσουν κάπως τον πληθωρισμό αν και θα χρειαστούν κάποια χρόνια. ΟΙ επενδυτές, λοιπόν, θα πρέπει να στραφούν σε «πραγματικά» assets που τα πηγαίνουν καλά όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται από χαμηλά επίπεδα. Ευκαιρίες μπορούν να υπάρξουν σε μετοχές, ακίνητα, υποδομές και εμπορεύματα. Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιο μεγάλες διαφορές μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων.

Εξετάστε τη μόχλευση: Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να δανειστείς, σημειώνει με νόημα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο οίκος εκτιμά ότι η επένδυση σε επιλεγμένα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων και σε εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης αναδυόμενων αγορών με ήπια μόχλευση μπορεί να ενισχύσει τις αποδόσεις διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα. «Οι επενδυτές πρέπει να συμβουλευτούν τους ειδικούς για τη μόχλευση που τους ταιριάζει».

Προσοχή στο δολάριο: Η JPMorgan εκτιμά ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί ελαφρώς καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει. Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους για να κερδίσουν από την έκθεση σε assets των οποίων η ονομαστική αξία είναι σε άλλα νομίσματα.

Βρείτε τα διαμάντια: Ο οίκος προτείνει επιλεγμένα municipal bonds στις ΗΠΑ, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων και των ανταγωνιστικών αποδόσεων. Υπογραμμίζει δε, ότι η παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και η αγορά οδηγείται σε κύκλο αναβάθμισης. Επίσης, πολλά REIT συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένως παρουσιάζουν ευκαιρίες για ορισμένους επενδυτές.

Τέλος, η JPMorgan εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για λίγους μήνες, πριν ξεκινήσει η ισχυρή ανάκαμψη. Οι πέντε μεγάλες δυνάμεις που θα καθορίσουν την τάση του έτους είναι η εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης, ο πληθωρισμός, οι αποτιμήσεις των μετοχών και το δολάριο.