8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

JP Morgan: Η αριστέρη πτέρυγα πιέζει τον Μπάιντεν για τη δεύτερη θητεία Πάουελ

JP Morgan: Η αριστέρη πτέρυγα πιέζει τον Μπάιντεν για τη δεύτερη θητεία Πάουελ
AP Photo/Jose Luis Magana

Στη σημαντική πιθανότητα ο Τζερόμ Πάουελ να μην είναι θητεύσει για δεύτερη φόρα ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λόγω της πίεσης που ασκεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών αναφέρεται η JP Morgan.

«Δεδομένων των σημαντικών ρυθμιστικών και εποπτικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας, οι αριστερές φωνές στη διοίκηση πιθανότατα δεν θα θέλουν να παραμείνει πρόεδρος ένας Ρεπουμπλικανός όπως ο Πάουελ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Mάικλ Φερόλι σε σημείωμα την Τετάρτη.

Η άποψη του οικονομολόγου JP Morgan έρχεται σε αντίθεση με τους περισσότερους σχολιαστές οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Πάουελ θα λάβει το χρίσμα του Τζο Μπάιντεν για τον θετικό χειρισμό της οικονομικής κρίσης του COVID-19. Χαρακτηριστικά, το 90% των οικονομολόγων, ή αλλιώς οι 36 από τους 40, που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει να διατηρήσει το status quo, λαμβάνοντας υπόψη πως η αμερικανική οικονομία παλεύει με το φάντασμα του πληθωρισμού και η αγορά εργασίας δεν έχει συνέλθει ακόμη από την κρίση.

Ο Πάουελ επιλέχθηκε ως πρόεδρος της Fed από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018. Η πρώτη του θητεία ως πρόεδρος αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2022. O Πάουελ σεβάστηκε απόλυτα την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αγνοώντας τις απόψεις του Τραμπ, γεγονός που είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρώην πρόεδρο. Η αγορά να εμφανίζεται ευχαριστημένη με τον τρόπο που η Τράπεζα αντιμετώπισε τη χειρότερη οικονομική κρίση που έπληξε την αμερικανική (αλλά και παγκόσμια) οικονομία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της πανδημίας που ξέσπασε από πέρυσι.

Ο Φερόλι είπε επίσης ότι η αποφασιστική ηγεσία του Πάουελ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει λάβει δικαίως τα εύσημα από οικονομολόγους και νομοθέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα, προσθέτοντας ότι η Λάιλ Μπράιναρντ που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από το 2014 μπορεί να είναι πιθανή αντικαταστάτρια του σημερινού προέδρου.