Johnson & Johnson: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19

Johnson & Johnson: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19

Η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ξεκίνησε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ για το πιθανό εμβόλιό της κατά της Covid-19 αφού δημοσίευσε αποτελέσματα από τις δοκιμές σε πιθήκους που έδειξαν ότι το εμβόλιο πρόσφερε ισχυρή προστασία με μία μόνο δόση.

Όταν εκτέθηκαν στον ιό, έξι από τα έξι ζώα στο οποία είχε χορηγηθεί το υποψήφιο εμβόλιο παρουσίασαν πλήρη προστασία από την πνευμονική νόσο και πέντε από τα έξι προστατεύτηκαν πλήρως από τη μόλυνση όπως αυτή μετρήθηκε με την ανίχνευση του ιού σε ρινικό επίχρισμα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της εταιρείας με χρηματοδότηση ύψους 456 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης της παραγωγής ενός εμβολίου που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Ο επιστημονικός διευθυντής της J&J δήλωσε ότι δοκιμές αυτού του τύπου εμβολίου για άλλες ασθένειες έχουν δείξει ότι μια δεύτερη δόση αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας. Ωστόσο, σε μια πανδημία, ένα εμβόλιο που απαιτεί μία μόνο δόση προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα.

Η εταιρεία θα εξετάσει το ζήτημα αυτό στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Αναλόγως με τα αποτελέσματα, η J&J θα ξεκινήσει την φάση 3 μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών με μία δόση στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Την ίδια περίπου περίοδο θα ξεκινήσει και μια παράλληλη μελέτη κλινικών δοκιμών φάσης 3 με δύο δόσεις του εμβολίου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το εμβόλιο της J&J χρησιμοποιεί έναν ιό του κοινού κρυολογήματος που μεταφέρει πρωτεΐνες του κορονοϊού στα κύτταρα του σώματος, προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.