8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Jerusalem Post: Ο Πούτιν έστειλε μισθοφόρους της Wagner να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Jerusalem Post: Ο Πούτιν έστειλε μισθοφόρους της Wagner να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Μισθοφόροι που συνδέονται με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έφτασαν στην Ουκρανία την Κυριακή με στόχο να δολοφονήσουν την κορυφαία ουκρανική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, δηλαδή και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, οι μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διέταξε προσωπικά άλλη μια επίθεση μέσω των πληρεξούσιών του» και πως κύριος στόχος της δολοφονίας είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο αρχηγός του προεδρικού επιτελείου Andrii Yermak και ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post η εντολή δόθηκε καθώς -όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι - «όλες οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν στην αποτυχία και στην εξάλειψη των τρομοκρατών από τους Ουκρανούς».

Ο Ουκρανός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov δήλωσε την 1η Μαρτίου ότι μια απόπειρα δολοφονίας από τις ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας απέτυχε όταν η μονάδα «εξουδετερώθηκε». Η ειδική μονάδα ανήκε στους Kadyrovites, μια τσετσενική παραστρατιωτική οργάνωση που βοηθά τις ρωσικές δυνάμεις στην εισβολή τους στην Ουκρανία.

Οι μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αποσταθεροποιήσει και να αποθαρρύνει την Ουκρανία διενεργώντας δολοφονίες, μεταξύ άλλων μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τον πόλεμο, το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν λάβει πληροφορίες ότι υπήρχε λίστα με Ουκρανούς πολιτικούς, ακτιβιστές και Ρώσους και Λευκορώσους αντιφρονούντες που η Ρωσία θα στόχευε εάν εισέβαλαν στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.+

«Προηγούμενες ρωσικές επιχειρήσεις περιλάμβαναν στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές/αναγκαστικές εξαφανίσεις, κρατήσεις και χρήση βασανιστηρίων [και] πιθανότατα θα στόχευαν όσους αντιτίθενται στις ρωσικές ενέργειες», φέρεται να είπε στο Foreign Policy ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.