J. Dijsselbloem: Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ

J. Dijsselbloem: Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μού επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία», δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem στους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτιμά πως η πρόταση της Ελλάδας για το Ασφαλιστικό «είναι σοβαρή», αλλά πως «πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο είναι βιώσιμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει τον Δεκέμβριο ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης δεν ήταν αναγκαία και ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να το είχε διαχειριστεί η Ευρωζώνη από μόνη της.

Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για τη Γερμανία, η οποία θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μόνος εκπρόσωπος των πιστωτών δεν μπορεί να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν πως δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση.

«Στη γερμανική θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτήν την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.