Ν. Χαρδαλιάς για πτήσεις από Ισπανία: «Ήταν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί»

«Ήταν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί»

Ως «υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί» χαρακτήρισε τις δυο ειδικές πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη για επαναπατρισθέντες Έλληνες που επέστρεψαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο ελήφθη η «απόφαση μας για την απομόνωσή τους».

Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων.» και όπως σημείωσε τα περισσότερα κρούσματα της νόσου προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία και οι πτήσεις προέρχονταν από Βαρκελόνη και περιοχές της Βόρειας Ισπανίας... «Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση, και 21 από τους 263 επιβάτες συνολικά και στις δύο πτήσεις βγήκαν θετικοί» τόνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες των δυο πτήσεων είχαν εκδηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, ωστόσο η απόφαση για καραντίνα προκάλεσε διαμαρτυρίες. 

Επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. «Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων σε όσους έχουν το πιστοποιητικό τύπου Α, το οποίο δεν διαθέτει τη σφραγίδα του εργοδότη, τονίζοντας ότι χωρίς την σφραγίδα της εργοδοσίας το πιστοποιητικό δεν θα είναι νόμιμο. 

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Διαμήνυσε όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.