Ιταλοί επιστήμονες απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορονοϊού

Ιταλοί επιστήμονες απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορονοϊού

Οι ιολόγοι του νοσοκομείου Σπαλαντζάνι στη Ρώμη έχουν απομονώσει τον νέο κορονoϊό, υπεύθυνο για πάνω από 300 θανάτους και δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, την είδηση ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Απομονώσαμε τον ιό», δήλωσε ο Σπεράτζα, «και αυτό σημαίνει (ότι έχουμε) πολλές ευκαιρίες για να το μελετήσουμε, να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε καλύτερα τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η εξάπλωση σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Τώρα θα είναι ευκολότερο να τον αντιμετωπίσουμε». 

Η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα και αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να βελτιώσουν τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους και να δημιουργήσουν νέες, πρόσθεσε. 

«Έχοντας τον ιό διαθέσιμο σε ένα σύστημα καλλιέργειας», πρόσθεσε η Μαρία Καπομπιάντσι, διευθύντρια του εργαστηρίου ιολογικού ελέγχου του Σπαλατζάνι, «μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε φάρμακα και να κάνουμε μελέτες παθογένειας». 

Η μερική ακολουθία του ιού που απομονώθηκε στα εργαστήρια Σπαλαντζάνι, ονομάζεται 2019-nCoV / Ιταλία-INMI1 και έχει ήδη κατατεθεί στη βάση δεδομένων του GenBank ενώ ο ιός σύντομα θα τεθεί στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

AP Photo/Gregorio Borgia