8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ιταλία: Το Κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ιταλία: Το Κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε ψηφοφορία που χαιρέτισε η Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» θεωρείται ο πρωταγωνιστής στις επερχόμενες εκλογές.

Η Κάτω Βουλή ψήφισε με 398 ψήφους κατά και 20 υπέρ του νομοσχεδίου που χρειάζεται τώρα ένα δεύτερο, τελευταίο πράσινο φως από τη Γερουσία.

«Μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου της Συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέες ρωσικές απειλές», ανέφερε η Μελόνι σε δήλωση της.

Η προσχώρηση πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 30 μελών της Συμμαχίας προτού η Φινλανδία και η Σουηδία για να προστατυεθούν από την αμυντική ρήτρα του ΝΑΤΟ που δηλώνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων.

Η Μελόνι, το κόμμα της οποίας είναι το πιο δημοφιλές στον συντηρητικό συνασπισμό ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, είχε επικυρώσει την απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να στείλει όπλα στην Ουκρανία, παρόλο που ήταν αντίθετη με την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, οι δύο βασικοί σύμμαχοί της, η Λίγκα και η Forza Italia, ήταν πολύ πιο αμφίθυμες, λόγω των στενών δεσμών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.