8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα

Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, με στόχο να εξακριβωθεί αν μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με τον προσωρινό του γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ως κύρια σημεία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου το Δημοκρατικό Κόμμα υπέδειξε, πάντως, τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, την μείωση του κόστους εργασίας και τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών, την διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να εργαστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και να έχει ως βάση την κεντροδεξιά συμμαχία, αλλά σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ως κύρια προγραμματικά σημεία, υπέδειξε την μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και της σπατάλης στο δημόσιο. «Λέμε όχι στους λαϊκισμούς και στους ερασιτεχνισμούς, θέλουμε ξεκάθαρες πολιτικές συμφωνίες», υπογράμμισε ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Ματαρέλα με τον γραμματέα των Πέντε Αστέρων Ματέο Σαλβίνι.

«Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Μας ενδιαφέρουν τα κυβερνητικά προγράμματα, με έμφαση στην αγορά της εργασίας, στις συντάξεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα συνεχίσω να συνομιλώ με όλους, ξεκινώντας από την κεντροδεξιά συμμαχία, αλλά απευθυνόμενος και στα Πέντε Αστέρια», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν στις περίπου στις 5 μ.μ., ώρα Ιταλίας, μετά την συνάντηση του Σέρτζιο Ματαρέλα με το κίνημα Πέντε Αστέρων και τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πάντως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων του ιταλού προέδρου με τα κόμματα την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP