Ιταλία: Στους 12 οι νεκροί των εξεγέρσεων στις φυλακές λόγω κορονοϊού

Ιταλία: Στους 12 οι νεκροί των εξεγέρσεων στις φυλακές λόγω κορονοϊού

Στους 12 αυξήθηκε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις οι οποίες σημειώνονται στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, καθώς οι κρατούμενοι αντιδρούν στα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, όπως η αναστολή των επισκεπτηρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κρατικούς αξιωματούχους, οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν εξεγερθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους, ενώ κάποιοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης οι βιαιότερες διαμαρτυρίες σήμερα ετέθησαν υπό έλεγχο από τις Αρχές, ωστόσο συνεχίζουν αν τελούν υπό κατάληψη τουλάχιστον 10 σωφρονιστικά ιδρύματα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι είτε από τους κρατούμενους είτε από την αστυνομία.

Την Κυριακή και την Δευτέρα επτά κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στη φυλακή της Μόντενα, ενώ ακόμα δύο σήμερα ανευρέθησαν νεκροί στην ίδια φυλακή. Ακόμα τρεις έγκλειστοι βρέθηκαν επίσης νεκροί σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων, τα οποία εκλάπησαν από τους κρατούμενους καθώς λεηλάτησαν τις κλινικές των σωφρονιστικών ιδρυμάτων κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων. 

Εξάλλου, πενήντα κρατούμενοι κατάφεραν χθες να δραπετεύσουν από μια φυλακή στη Φότζια και μονάχα οι 22 εξ αυτών κατέστη εφικτό να συλληφθούν μέχρι σήμερα το πρωί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο στις ιταλικές φυλακές, κάτι που δυνητικά μπορεί να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον Covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις ιταλικές φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.