Ιταλία: Προ των πυλών της πρωθυπουργίας ο Μ. Ντράγκι - Εκλήθη στο προεδρικό μέγαρο

Ιταλία: Προ των πυλών της πρωθυπουργίας ο Μ. Ντράγκι - Εκλήθη στο προεδρικό μέγαρο

O πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κλήθηκε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αύριο στο προεδρικό μέγαρο.

Τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ματαρέλα να δώσει στον Ντράγκι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της χώρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε.

«Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να στηρίξουν μια κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ντράγκι, βεβαίως, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του αλλά φαίνεται να θέτει ως όρο την ευρεία αποδοχή γύρω από το πρόσωπό του, καθώς δε θέλει να καταναλώσει το μεγάλο πολιτικό του κεφάλαιο προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε κυβερνητικές κόντρες και οριακές πλειοψηφίες, όπως έκανε δύο φορές ο Κόντε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος για την κρίση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και πρόεδρος του κόμματος Viva Italia φέρεται να είχε προτείνει εξ αρχής το όνομα του Ντράγκι για την πρωθυπουργία.

Massimo Paolone/LaPresse via AP