Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε παίρνει τα ηνία των Πέντε Αστέρων

Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε παίρνει τα ηνία των Πέντε Αστέρων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε το καθήκον να «αναβιώσει» την τύχη του Κινήματος 5 Αστέρων καθώς προσπαθεί να βρει μια έξοδο από μια πολιτική κρίση.

Το Κίνημα, η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο χάρη στον θρίαμβό του στις εκλογές του 2018 όταν κέρδισε το 32,7% των ψήφων, έχει δει τη στήριξη να συρρικνώνεται σταθερά και τώρα βρίσκεται περίπου στο 15%.

«Ο Κόντε έχει αποδεχτεί το καθήκον να καταρτίσει ένα έργο για να βελτιώσει το Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωσε το κόμμα μετά από μια συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ του  Κόντε και κορυφαίων μελών του κινήματος, μεταξύ των οποίων και του Μπέπε Γκρίλο.

Ανέφερε ότι ο Κόντε θα ηγηθεί της «συνολικής αναδιάρθρωσης» του Κινήματος των 5 Aστέρων, που ιδρύθηκε από τον Γκρίλo το 2009 ως κίνημα διαμαρτυρίας κατά του συστήματος.

Η οικολογία και η καταπολέμηση της ανισότητας και της διαφθοράς θα παραμείνουν κεντρικές πτυχές της πολιτικής Κινήματος, δήλωσε το κόμμα σε ένα μήνυμα στο Facebook, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί όλο και πιο στενά με ενώσεις και κινήματα που δε συμμετέχουν άμεσα στην κομματική σκηνή.

Ο Τζουζέπε Κόντε, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ιταλίας, πάντα κοντά στο Κίνημα. Μια έρευνα από τον οργανισμό Ipsos τον Ιανουάριο του έδωσε ποσοστό αποδοχής περίπου 56%.

Παρ 'όλα αυτά, αναμένεται να προσπαθήσει να προωθήσει μια σταθερή συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα για να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί με το δεξιό μπλοκ κομμάτων υπό την ηγεσία του Ματέο Σαλβίνι, τα οποία κόμματα επί του παρόντος ηγούνται σε δημοσκοπήσεις. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023.

Alberto Pizzoli/Pool via AP