7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ιταλία: Ο Ρέντσι θέλει νέα κυβέρνηση πιθανότατα χωρίς τον Κόντε

Ιταλία: Ο Ρέντσι θέλει νέα κυβέρνηση πιθανότατα χωρίς τον Κόντε

Έτοιμος να συνδράμει στη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, δηλώνει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ήθελε ένα νέο σχήμα χωρίς τον παραιτηθέντα  πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Μετά από διαβουλεύσεις με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ρέντσι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν λάθος και το κόμμα του προτίμησε την επιλογή μιας νέας «πολιτικής» κυβέρνησης παρά μιας τεχνοκρατικής, για τον τερματισμό του αδιέξοδου.

Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας απέφυγε πάντως να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με το αν επέβαλε βέτο εναντίον του Κόντε και την πιθανή επιστροφή του ως πρωθυπουργός με μια νέα ατζέντα, αλλά τόνισε ότι δεν πρότεινε το όνομά του στον Ματαρέλα. 

Παράλληλα, ο Ρέντσι πρόσθεσε: «κάποιοι θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι η όλη συζήτηση αφορά την αντίθεση σε επίπεδο προσωπικοτήτων και προσωπικές μικροπροσβολές. Είναι απόλυτα ψευδές, διότι εδώ και μήνες ζητούμε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί του περιεχομένου, ιδίως για τα θέματα στα οποία δεν συμφωνούμε».

Το μήνυμα που έστειλε ο Ματέο Ρέντσι, είναι ότι υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση με τα Πέντε Αστέρια και την κεντροαριστερά, αλλά ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στην δυνατότητα να ζητήσει, η Ιταλία, την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

«Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να σχηματιστεί πολιτική πλειοψηφία που δεν θα περιλαμβάνει το Italia Viva», δήλωσε ο Ρέντσι.

Με φόντο τα παραπάνω, η αντιπροσωπεία του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» μετά τη συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, έλαβε θέση υπέρ της ανάθεσης νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. 

Την εμπιστοσύνη τους στον Κόντε, επιβεβαίωσαν, νωρίτερα, τα στελέχη της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει, αύριο, και η αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ