Ιταλία και Γαλλία εξετάζουν κρατικοποιήσεις

Ιταλία και Γαλλία εξετάζουν κρατικοποιήσεις

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις εταιρειών λόγω κορονοϊού εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση την ώρα που ανάλογη πρόθεση εκφράζει και η Ιταλία για την Alitalia.

«Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα για να προσφέρει υποστήριξη σε μεγάλες εταιρείες που υποφέρουν από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της κρατικοποίησης, αν προκύψει τέτοια αναγκαιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ σύμφωνα με το Reuters. 

Παράλληλα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι αναμένει να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων.

Από το 2007 η εταιρεία βρέθηκε τρεις φορές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μετά τις δυο πρώτες κρίσεις τόσο η Air France-KLM όσο και η Etihad επιχείρησαν να την εξυγιάνουν, αλλά χωρίς επιτυχία.

Στα 70 και πλέον χρόνια της ιστορίας της η Alitalia έπεσε συχνά θύμα κακοδιαχείρισης, με ενίοτε ωμή και ζημιογόνα παρέμβαση τόσο της πολιτικής όσο και των συνδικάτων. Τη χαριστική βολή έδωσαν στον άλλοτε ιταλικό γίγαντα των αιθέρων τόσο οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όσο και τα τρένα υψηλής ταχύτητας.

AP Photo/Andrew Medichini