Ιταλία: Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ενόψει εμβολιασμών

Ιταλία: Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ενόψει εμβολιασμών
Ap Images

Η επιχείρηση εμβολιασμός ξεκίνησε και στην Ιταλία. Χθες βράδυ έφτασε στη Ρώμη το φορτηγό που μετέφερε τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου τις Pfizer.  Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές εκτιμούν πως πρακτικά δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσουν να γίνουν ομαλά οι εμβολιασμοί.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, τα εμβόλια θα διανεμηθούν στις διάφορες περιφέρειες της χώρας με τη συνεργασία του στρατού. Και η διατήρηση του εμβολίου σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία θα γίνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Pratica di Mare, σε παραθαλάσσια περιοχή είκοσι πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη. 

Αύριο θα εμβολιαστούν πέντε γιατροί, νοσοκόμοι και ερευνητές στην ιταλική πρωτεύουσα, στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Ένα συμβολικό μήνυμα, για την ανάγκη προστασίας όσων δίνουν συνεχώς μάχη κατά του ιού στην πρώτη γραμμή. 

Και τον Ιανουάριο άλλωστε, η άμεση προτεραιότητα θα δοθεί σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας. Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί, όπως και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η σχετική ημερομηνία. 

Υπό τον φόβο και τρίτου κύματος

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα πάντως, ο εμβολιασμός των Ιταλών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και παρτίδες άλλων εταιριών, και όχι μόνον της Pfizer. Πολλοί σχολιαστές, βέβαια, κάνουν ήδη αναφορά σε κάποια προβλήματα:

Το δημοσίευμα της DW αναφέρει ότι, όπως διαρρέεται, από πρακτικής απόψεως δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσουν να γίνουν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πολλοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι και απόλυτα βέβαιο ότι οι μέχρι τώρα υποσχέσεις και εξαγγελίες θα τηρηθούν. Φτάνει να σκεφθεί κανείς ότι λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μεγάλων καθυστερήσεων, στην Ιταλία δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης.

Και όλοι ελπίζουν, τέλος, να μην έχουμε τρίτο κύμα μολύνσεων τον Ιανουάριο, διότι θα ήταν όλα πιο δύσκολα.