Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση τεχνοκρατών - Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες στο τέλος Ιουλίου

Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση τεχνοκρατών - Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες στο τέλος Ιουλίου

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς ο εντολοδόχος Κάρλο Κοταρέλι αποχώρησε από το Κυρηνάλιο μέγαρο χωρίς να δώσει τη λίστα με τους υποψήφιους υπουργούς του, ανανεώνοντας το ραντεβού του με τον επικεφαλής του ιταλικού κράτους, Σέρτζιο Ματαρέλα, για αύριο το πρωί. 

«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η κύρια αιτία της αναβολής είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο κοινοβουλευτικές πηγές, ο Κ. Κοταρέλι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ματαρέλα. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιταλός πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τη λύση των εκλογών, προβληματίζει τον Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος επιθυμεί να πραγματοποιήσει νέο γύρο άτυπων επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου να διαπιστώσει την υποστήριξη που θα έχει μια κυβέρνηση που θα σχηματίσει.

Σε αυτό το κλίμα, τα ΜΜΕ της γείτονος χώρας αναφέρονται ήδη στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, με πιθανές ημερομηνίες τις 29 Ιουλίου ή 5 Αυγούστου.

Από την πλευρά της ωστόσο, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Φωτογραφία AP