Ιστορική ύφεση 33% για τις ΗΠΑ στο β' τρίμηνο

Ιστορική ύφεση 33% για τις ΗΠΑ στο β' τρίμηνο

Αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση στην ιστορία τους βρίσκονται οι ΗΠΑ. Στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η αμερικανική οικονομία «βούτηξε» κατά σχεδόν 33% σε ετήσια βάση, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εκτινάσσοντας την ανεργία στο 14,7%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι αντίστοιχη ύφεση είχε να γνωρίσει η χώρα από τα μέσα του 1921 αν και μικρότερη τότε (στο -28.6%), ενώ η αμέσως χειρότερη επίδοση από τότε που τηρούνται επίσημα τριμηνιαία στοιχεία ήταν στο δεύτερο του 1958 επί διακυβέρνησης Αιζενχάουερ, με βουτιά 10%.

Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα του δικτύου CNBC:

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών (ταξίδια, τουρισμός, ιατρική περίθαλψη, φαγητό) με τις σχετικές δαπάνες να καταρρέουν κατά 43,5%.

Τα νοικοκυριά δαπάνησαν επίσης πολύ λιγότερα σε αγαθά, αν και η εν λόγω μείωση δεν ήταν τόσο απότομη, αλλά περιορίστηκε στο 11,3%.

Μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι επενδύσεις καθώς οι επιχειρήσεις πάγωσαν ή μείωσαν τις δαπάνες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες για υποδομές, όπως οι εξέδρες εξορύξεων πετρελαίου βυθίστηκαν κατά 35%, ενώ οι δαπάνες εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 37,7%.

Στα θετικά σημεία ωστόσο, η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κυμάνθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς σε έρευνα του Reuters οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 34,1%.