«Ιστορική» συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

«Ιστορική» συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στην Ουάσινγκτον παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι ηγέτες της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι.

«Πραγματικά, είναι ιστορικό»  είπε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο με τους δύο ηγέτες δίπλα του. «Ανυπομονώ να πάω και στις δύο χώρες στο σύντομο μέλλον».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Ακόμα μια ιστορική συμφωνία από τον πρόεδρο για ένα πιο ειρηνικό και καλύτερο κόσμο». 

Η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αεροπορικές, σιδηροδρομικές και εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέψουν πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια. 

Ωστόσο, το Βελιγράδι ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. «Δεν πρόκειται να βάλουμε υπογραφή σε έγγραφος που θα περιλαμβάνει αυτό τον όρο», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο

Είχε προηγηθεί ολοήμερη σκληρή διαπραγμάτευση όπου, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, έγιναν και προσπάθειες να ενταχθούν στο κείμενο και διατάξεις που υποδήλωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία.

Η επέμβαση των δυνάμεων του NATO, που άρχισε τον Μάρτιο του 1999, έβαλε τέλος στον τελευταίο πόλεμο που ακολούθησε την πολυαίμακτη διάλυση της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας. Στη σύρραξη χάθηκαν τουλάχιστον 13.000 ζωές. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν κοσοβάροι Αλβανοί. Υπό διεθνή προστασία, το Κόσοβο ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του, με συνέπεια οι σχέσεις με τη Σερβία να είναι τεταμένες. 

Παράλληλα η Σερβία ανακοίνωσε την απόφαση της να μεταφέρει την πρεσβεία στο Ισραήλ της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση η οποία θεωρείται διπλωματική νίκη τόσο για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και για Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η απόφαση της Σερβίας για μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, που έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους Παλαιστινίους όσο και από τη διεθνή κοινότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017.

AP Photo/Darko Vojinovic