Ιστορική πτώση 6,8 στο ΑΕΠ της Κίνας το α' τρίμηνο του 2020

Ιστορική πτώση 6,8 στο ΑΕΠ της Κίνας το α' τρίμηνο του 2020

Σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, συρρικνώθηκε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που είχε συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερο από το 6,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, ανατρέποντας και την ανάπτυξη του 6% που σημειώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται μολαταύτα για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%.

Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.

Αν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς ειδικούς, εξετάζονται πάντα με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, με δεδομένο το τεράστιο βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορoνοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη «με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής», αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Μάο Σενγκγιόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορoνοϊού, που είχε ως χθες Πέμπτη στοιχίσει τη ζωή σε 3.342 ανθρώπους, επισήμως τουλάχιστον, το Πεκίνο επέβαλε άνευ προηγουμένου μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αναστέλλοντας πρακτικά την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της.

Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%).

Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, η Κίνα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αφού βίωσε το πρώτο τρίμηνο την «πιο ακραία επιβράδυνση (της οικονομικής δραστηριότητας) από την Πολιτιστική Επανάσταση», που είχε λάβει τέλος το 1976, εκτιμά ο αναλυτής Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της εταιρείας Capital Economics.

Ο ασιατικός γίγαντας ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει αφήσει πίσω του τον αντίκτυπο της πανδημίας.