Ιστορική μέρα για τα ελληνικά ομόλογα –  Αρνητική απόδοση το 5ετές (-0,01%)

Ιστορική μέρα για τα ελληνικά ομόλογα – Αρνητική απόδοση το 5ετές (-0,01%)

Νέα χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στον απόηχο της αναβάθμισης-έκπληξης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody? s το βράδυ της Παρασκευής, με το 5ετές να «αγγίζει» το 0% για πρώτη φορά στην ιστορία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην επέκταση του QE Πανδημίας με φόντο τα νέα lockdown στην Ευρώπη, γεγονός που πιέζει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά, στις συναλλαγές της Δευτέρας, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,732% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό και του 5ετούς στο 0%.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody?s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2019, επικαλούμενο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και τη σημαντική ευκαιρία που έχει η χώρα για να αλλάξει σελίδα μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε το liberal.gr, παρά τη σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας που προκαλεί το μεγάλο σοκ της πανδημίας, η Moody?s εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρές επενδυτικές προοπτικές οι οποίες θα στηρίξουν την ανάκαμψη και ταυτόχρονα βελτιώνουν πάρα πολύ το μεσοπρόθεσμο outlook για την ανάπτυξη στη χώρα. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η λογική πίσω από την χθεσινή αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody? s.

Ήταν μία αναβάθμιση που «χρωστούσε» η Moody? s στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η τελευταία φορά που είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο ήταν τον Μάρτιο του 2019. Επομένως δεν είχε αποτυπώσει στις αξιολογήσεις της την πολιτική αλλαγή στη χώρα και τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που ακολουθούσε η οικονομία. Κάτι που είχαν κάνει και τρεις άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «ΒΒ-» στις 25 Οκτωβρίου 2019, η Fitch σε «ΒΒ» στις 24 Ιανουαρίου του 2020 και η DBRS σε θετικό από σταθερό το outlook την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Από τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ο οίκος, το momentum στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ισχυρό, ενώ συνεχίζεται η πρόοδος στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2018. Υπογραμμίζει τη βελτίωση στους ελληνικούς θεσμούς και στη διοίκηση, δίνοντας ως παράδειγμα την ανεξάρτητη φορολογική αρχή η οποία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων αυτών τα επόμενα χρόνια είναι μικρός, τονίζει η Moody? s, εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να περάσει τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η ατζέντα βάσει της οποίας εξελέγη.