Ιστορική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού

Ιστορική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη σημαντική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό που ανακοίνωσε ο Έλληνα πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού χαρακτηρίζοντας την ως «ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Ο ΣΕΚΠΥ τονίζει ότι είναι «αναγκαία η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά και τη νέα συμφωνία, η οποία προκύπτει από την 'Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας - Γαλλίας'». «Με μεγάλη ικανοποίηση», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ακούσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφαση για σημαντική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό», υπογραμμίζει.  
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΣΕΚΠΥ είχε οργανώσει το προηγούμενο διάστημα επαφές «με όλους τους υποψήφιους διεκδικητές, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα».

Ο ΣΕΚΠΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχοντας πειστεί ότι το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας εξαρτάται απόλυτα από την συμμετοχή της σε πολυεθνικά σχήματα και διεθνείς συνεργασίες, άνοιξε το δρόμο από τις 13 Φεβρουαρίου 2020, με την υπογραφή του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας με τον GICAN, με το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συνεργασίας των δύο συνδέσμων, σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάληψη κοινών ενεργειών μαζί με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Το Σύμφωνο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «προωθεί την συνεργασία των εταιρειών μελών των δύο συνδέσμων, με βάση τον τομέα εξειδίκευσης κάθε εταιρείας, την προώθηση πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δύο χωρών». «Στη συνεργασία συμμετέχουν οι γνωστές γαλλικές εταιρίες - εταίροι της Naval Group, η MBDA στον τομέα των πυραύλων και η Thales στον τομέα των ηλεκτρονικών» τονίζει ο ΣΕΚΠΥ.

   Μέσω των συμφωνιών αυτών και των αντίστοιχων επαφών, πάνω από 70 ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ήλθαν - όπως αναφέρει ο ΣΕΚΠΥ - σε επαφή και ενημέρωσαν την γαλλική πλευρά για τις δυνατότητες τους, «έτσι ώστε σήμερα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα».

   Οι στόχοι για την ελληνική αμυντική βιομηχανία «πρέπει να αφορούν στην επίτευξη ουσιαστικής ποιοτικά και ποσοτικά συμμετοχής της ΕΑΒΙ, τόσο στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην διεθνή αγορά». Όσον αφορά στο υποκατασκευαστικό έργο, «η ΕΑΒΙ πρέπει να αναλάβει σημαντικό έργο, όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά απαιτείται να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών-συνεργατών των γαλλικών εταιρειών».

Για την εν συνεχεία υποστήριξη των πλοίων και των συστημάτων τους, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, ο ΣΕΚΠΥ χαρακτηρίζει «στρατηγικής εθνικής σημασίας» τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών «ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων».