Ιστορίες ΕΥΔΑΠ: Ο παραλογισμός μιας εισηγμένης…

Ιστορίες ΕΥΔΑΠ: Ο παραλογισμός μιας εισηγμένης…

Εδώ και χρόνια η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο  και υποτίθεται ακολουθεί τον εκσυγχρονισμό  που είχαν  και άλλες  ΔΕΚΟ, ώστε να σταματήσουν να έχουν σαν βασικό λόγο ύπαρξης τους, το να ….ταλαιπωρούν τους πελάτες τους.

Όμως το χούι φεύγει τελευταίο. Έτσι μεταφέρουμε την περιπέτεια ενός πολίτη που προσπαθεί απλώς να είναι  εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΕΥΔΑΠ, χωρίς να μπορεί να το καταφέρει. Γιατί η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη, απέκτησε μηχανοργάνωση αλλά οι νοοτροπίες και οι γραφειοκρατικές δομές του 1960 είναι ακόμη εκεί και βασιλεύουν.

Ένα πρωί ο ταχυδρόμος έφερε συστημένο από  την ΕΥΔΑΠ στον φίλο που για λογαριασμό του μεταφέρω την ιστορία. Ήταν  προειδοποίηση «παραγγελίας  κατάσχεσης ακίνητου». Έπαθε σοκ ο άνθρωπος καθώς δεν είχε αφήσει ποτέ απλήρωτο λογαριασμό στο σπίτι του, αλλά μετά είδε ότι επρόκειτο για μια οφειλή 1440 ευρώ με την υποσημείωση ότι αφορά ακίνητο που είχε κληρονομήσει  κατά το ήμισυ  σε μια πολυκατοικία στο Π. Φάληρο  και η ειδοποίηση ανέφερε ότι επρόκειτο περί «κοινοχρήστου παροχής» η οποία μάλιστα είχε διακοπεί από το 2010 περίπου.

Μετά το πρώτο σοκ άρχισαν τα τηλέφωνα, με τη γνωστή δυσκολία να βρεθεί κάποιος να απαντήσει, αλλά επιτέλους  μετά από δυο τρεις ημέρες προσπαθειών  βρέθηκε να συνομιλεί με την υπεύθυνη των υποθέσεων αυτών.

Και το ερώτημα του φίλου ήταν: πως στέλνετε προειδοποίηση για εντολή κατάσχεσης για μια  οφειλή για την οποία  ενημερώνομαι για πρώτη φορά ενώ το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία μου το 2016. Επίσης,  γιατί η προειδοποίηση αυτή γίνεται για ποσό 1440 ευρώ. Αυτή είναι   η συνολική οφειλή όλης της πολυκατοικίας ή μόνο το ποσοστό που αναλογεί  στον καθένα..

Η απάντηση ήταν  ότι επρόκειτο για τη  συνολική οφειλή της Πολυκατοικίας. Ο φίλος  ζήτησε τότε να προσέλθει και να πληρώσει το ποσοστό που αναλογεί στο διαμέρισμα του, αλλά η υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ του εξήγησε ότι αυτό δε γίνεται. Είτε θα πάει κάποιος να πληρώσει όλο το ποσό που αναλογεί στα δεκαπέντε διαμερίσματα είτε η οφειλή και η απειλή κατάσχεσης θα κυνηγά όλους τους ιδιοκτήτες.

Και όταν τέθηκε το ερώτημα για το ποιο ποσό θα αφορά η εντολή κατάσχεσης, η απάντηση ήταν ακόμη πιο σοκαριστική: «θα αφορά όλο το ποσό. Έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την οφειλή αυτή, εάν πληρώσετε όλο το ποσό εσείς. Μετά εάν θέλετε εσείς, κάνετε εξώδικο στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες για να πάρετε το ποσό που τους αναλογεί!».

Εξήγησε επίσης  η καλή υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ ότι η επιλογή για την εντολή κατάσχεσης μπορεί να είναι  τυχαία, σε έναν η και σε άλλους ιδιοκτήτες, ολοκληρώνοντάς έτσι μια συζήτηση κανονικού παραλογισμού.

Έτσι η ΕΥΔΑΠ χάνει  την ευκαιρία να εισπράξει έστω και μέρος οφειλών που μένουν για δεκαετίες παγωμένες και απλώς προσαυξάνονται  με πρόστιμα τα οποία τελικά δεν πληρώνει κανείς, και συγχρόνως  απειλεί πελάτες της ότι θα εκδώσει κατασχετήριο εναντίον τους προκειμένου να τους μετατρέψει τους ίδιους σε χρηματοδότες της ΕΥΔΑΠ και συγχρόνως σε άμισθους εισπράκτορες των οφειλών της εταιρίας. Και επίσης μάλλον παρανόμως για μια οφειλή 1440 ευρώ που αφορά δεκαπέντε  ιδιοκτήτες  απειλεί με κατασχετήριο για το όλο ποσό των 1440 ευρώ, περισσοτέρους από έναν πολίτες. Να τη χαιρόμαστε λοιπόν την ΕΥΔΑΠ και να είμαστε καλά να την πληρώνουμε…