Ισραηλινά ΜΜΕ: Εννιά μήνες καθυστέρηση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ισραηλινά ΜΜΕ: Εννιά μήνες καθυστέρηση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η μεγάλη διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό Νατανζ του Ιράν, την οποία η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως "πυρηνική τρομοκρατία", προφανώς προκάλεσε σημαντική ζημιά και έφερε πίσω την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου κατά εννέα μήνες αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, πηγές της Times of Israel επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την επίθεση, την ώρα που ανώνυμος αξιωματούχος πληροφοριών είπε στη Kan News ότι η ζημιά είναι εκτεταμένη. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ έβλαψε σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο.

Το κανάλι 13 του Ισραήλ, το οποίο επικαλείται επίσης ανώνυμους αξιωματούχους πληροφοριών τονίζει ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο προκάλεσε "σοβαρή ζημιά στην καρδιά του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν".

Το περιστατικό φέρεται να πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Καθώς οι ιρανικές αρχές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα μαζικό μπλακ άουτ στη Νατάνζ, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας της χώρας κατέστρεψε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ο Ισραηλινός επικεφαλής άμυνας, Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε ότι οι "επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν μένουν κρυφές από τα μάτια του εχθρού".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε αργότερα την Κυριακή ότι "ο αγώνας εναντίον του Ιράν και των προσπαθειών του για εξοπλισμό είναι μια τεράστια αποστολή".

"Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν θα είναι απαραιτήτως η κατάσταση που θα υπάρχει αύριο", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Πάντως η Νατάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων του Ισραήλ καθώς τον περασμένο Ιούλιο μία έκρηξη είχε καταστρέψει εργοστάσιο, ενώ μια από κοινού επίθεση της CIA και της Μοσάντ χρησιμοποιώντας έναν ιό υπολογιστή, που ονομαζόταν Stuxnet, το 2010 είχε προκαλέσει καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για αρκετά χρόνια.